Home Duurzaam Luca praktijkschool zamelt afgedankte apparaten in ruil voor beloning

Luca praktijkschool zamelt afgedankte apparaten in ruil voor beloning

0

Luca praktijkschool aan het Javaplein zamelt, samen met een aantal andere scholen in de stad, afgedankte apparaten in. Voor de school levert dat een beloning op van de Wecycle scholen-inzamelactie.

Voor de inzamelactie van kleine elektrische apparaten ontvangt de school een beloning die bestaat uit leesboekenpakket naar keuze of een digitale camera en een Wecycle Recycle Certificaat. Een echte win-win situatie dus. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte kleine elektrische apparaten en energiezuinige lampen, het zogenaamde e-waste.

De inzamelactie heeft een educatief karakter: de school ontvangt actiemateriaal en een schoolkrant met puzzels en informatie over recycling van apparaten en lampen. Om het geleerde in praktijk te brengen, zamelt de school tenminste 75 kleine apparaten in.

Wecycle doneert voor elke deelnemende school een verjaardagspakket aan stichting Jarige Job. Deze stichting zorgt ervoor dat ook kinderen uit minder bedeelde gezinnen hun verjaardag kunnen vieren met cadeautjes en traktaties. De inzamelactie loopt van 9 september tot en met 11 november.

Recyclelessen voor de volgende generatie
Wecycle organiseert al jaren inzamelacties op basisscholen en met succes. ‘Kinderen komen steeds jonger met steeds meer elektrische apparaten in aanraking’, zegt Jan Vlak, directeur van Wecycle. ‘Denk aan een telefoon, elektrische tandenborstel, spelcomputer of radio. Maar ook het lampje dat naast hun bed staat, is een apparaat. We willen daarom al vroeg bijbrengen dat je deze spullen na afdanking moet inleveren voor recycling.’ Al het e-waste dat Wecycle inzamelt, wordt voor 95 procent nuttig toegepast. Zo krijgen grondstoffen een tweede leven.

In Nederland voert Wecycle de regie over de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen. Via een landelijk dekkend inzamelnetwerk van 10.000 punten kan iedereen e-waste gratis inleveren. Samen met  inzamel-, sorteer- en recyclepartners draagt Wecycle dagelijks bij aan de circulaire economie. In 2018 werd 105 miljoen kilo e-waste ingezameld en gerecycled met een nuttige toepassing van 95 procent. Hiermee is een CO2-uitstoot vermeden van 294 miljoen kilo.