In Park Frankendael woedt een discussie: moeten honden aan de lijn of niet? Zo stond geschreven op deze website en in Dwars door de Buurt. Als trotse speurende viervoeter voelde ik me geroepen om deze kwestie te onderzoeken. Na een pittig interview met onze koningspoedel Femke, blaf ik maar één ding: laten we het hoofd koel houden en elkaar respecteren!

Teddy | Razende Hondenreporter

Volgens Femke – die altijd rustig blijft en het overzicht bewaard – is loslopen pure hondengelukzaligheid. ‘Honden hebben beweging nodig, Teddy’, legt ze uit terwijl ze majestueus haar getrimde hoofd laat wapperen in de wind. ‘Loslopen hebben we nodig, niet alleen om fit te blijven, maar ook om mentaal scherp te blijven. Nieuwe geuren ontdekken van andere honden of achter een bal aan racen.’

Engelse Springers Puck en Amber rennen intussen vrolijk door het park. ‘Wij doen geen vlieg kwaad!’, roept Amber terwijl ze in een modderplas springt. De honden bewijzen hoe belangrijk het is om vrij te kunnen spelen. ‘Loslopen helpt ons beter met elkaar om te gaan. Socialiseren noemen ze dat bij de mensen. Nou, ik noem het gewoon gezellig spelen met je maatjes!’, vertelt de bruin-witte Puck. 

Maar zoals Femke terecht opmerkt, is niet elke hond een spring-in-‘t-veld. ‘Boos blaffende Geert? Die moet echt even aan de lijn blijven’, zegt de Koningspoedel Femke. ‘Je hebt honden die nou eenmaal te enthousiast zijn. Maar dat geldt ook voor mensen, toch? De goede honden moeten niet onder de kwade lijden.’

Labradoodle Sam benadrukt dat het loslopen geen vrijbrief is om het park op stelten te zetten. ‘We moeten onder appèl staan, maar daar zijn toch onze baasjes voor?’, vertelt de brave Labradoodle. Sam legt vervolgens uit hoe zijn hondentraining en geduld ervoor zorgen dat loslopen verantwoord is. 

‘Poep opruimen en onze riem bij zich hebben, dat doen bijna al onze baasjes’, vertelt de enthousiaste Franse Waterhond Moos die rennend voorbij komt. ‘Ik ga weer verder spelen hoor!’

Uit een recente opiniepeiling van Tekkel Gijs van het EenVandaag hondenpennel blijkt dat veel baasjes zich zorgen maken over incidenten. Maar Femke roept op om niet alleen op die incidenten in te zoomen. ‘Weet je hoeveel mensen dagelijks struikelen over een stoeptegel? Zullen we dan ook stoeptegels aan de lijn leggen?’, vraagt Femke zich spottend af. 

Afghaanse Windhond Bud legt uit dat hij gevlucht is uit Syrië en hier juist de vrijheid ervaart. ‘Wij wonen in ons appartementje op drie hoog’, vertelt Bud. ‘Het rennen in park Frankendael voelt voor mij als een dagelijkse bevrijding. Mijn baasje houdt mij goed in de gaten hoor.’

‘Laten we samenwerken en elkaar de ruimte geven in plaats van betuttelen!’, sluit de koningspoedel Femke de discussie af. 

Dus, mensen: houd je hoofd koel, wees alert en blijf trainen met liefde en geduld. Want laten we eerlijk zijn, een park vol blije honden is toch het mooiste wat er is?