Sinds maart brengt Anand Lalta, bekend van Chef Anand Cooking op YouTube, zijn culinaire talenten naar de Dappermarkt. Met zijn vrolijke glimlach en versgebakken bara’s weet hij al snel veel harten te veroveren. Dinsdag tot en met vrijdag staat hij op op de hoek van de Wagenaarstraat en de Dapperstraat, waar volgens Anand de mensen hartelijk en de sfeer gemoedelijk is.
Arie Martijn gaat de markt op
Voor Anand voelt de Dappermarkt als thuiskomen, in tegenstelling tot de toeristische drukte van de Albert Cuyp, waar hij eerder ook te vinden was. Anands aanbod gaat verder dan alleen de klassieker bara. Surinaamse broodjes, gevuld met kerriekip, ketjapkip of bakkeljauw, trekken ook veel bekijks. De marktkoopman bereid ter plekke de bara’s en klanten keren regelmatig terug voor meer.
De passie voor koken begon al in zijn jeugd, met grootmoeder als inspiratiebron. ‘Mijn oma maakte de beste bara’s’, vertelt Anand, terwijl hij met trots laat zien hoe hij haar recepten verfijnde. ‘Onze familierecepten combineren traditie met een eigentijdse twist, wat resulteert in unieke smaken die je niet snel ergens anders vindt.’
Naast de markt is Anand een vaste kracht bij FC Abcoude, waar hij vijf dagen per week de kantine runt. Met gerechten als roti, bara’s en bami brengt hij Surinaamse smaken naar de sportvelden. Spelers, ouders en bezoekers genieten daar niet alleen van de maaltijden, maar ook van de verruimde openingstijden en de gezellige sfeer.
Liefhebbers van een stevige maaltijd kunnen genieten van roti rollen, zowel met kip als vegetarisch en met smaakvolle bami schotels. ‘Wij komen hier twee keer per week op de markt, voor lekkere bara’s en een vrolijk gesprek met Anand’, vertelt Mireille. ‘Mijn opa en oma komen uit Suriname en ik woon hier om de hoek. Deze kraam brengt de smaken van Suriname naar Oost.’
Niet alleen in Nederland vallen Anands culinaire talenten op. In januari staat zijn kraam in de schijnwerpers van een van de grootste nieuwszenders van Spanje. Het bezoek aan de Dappermarkt en zijn populaire bara’s zullen een breed internationaal publiek bereiken.
Een andere vaste klant haalt voor zijn lunch snel twee gevulde bara’s, eentje met bakkeljauw en een met kerriekip. ‘Ik ken Anand ook van YouTube waar hij heerlijke gerechten maakt met een goede uitleg’, vertelt Ronald die in Oost werkt. ‘Vaak haal ik hier ook lekkere broodjes voor mijn collega’s. Nu moet ik opschieten, want ik moet weer naar kantoor.’
Met gerechten vol smaak en een warme glimlach blijft Anand Lalta een aanwinst voor de Dappermarkt. ‘Of je nu zin hebt in een klassieke bara, een royaal belegd Surinaams broodje of een complete maaltijd, een bezoek aan mijn kraam maakt niet alleen je dag, maar vult ook je maag met de rijke smaken van Suriname.’
Kijk op YouTube: @ChefAnandCooking