Home Overzicht Een wandeling langs verhalen op 5 mei

Een wandeling langs verhalen op 5 mei

0

Elk jaar viert Museum Perron Oost op 5 mei de vrijheid. Je kunt vrijheidsmaaltijdsoep eten, de expositie bezoeken en een wandeling door het Oostelijk Havengebied maken onder leiding van een gids. Tijdens die wandeling luister je naar verhalen. Ook dit jaar is het programma coronaproof.

De wandeling door het Oostelijk Havengebied duurt anderhalf uur en voert langs posters die in de buurt hangen. De QR-code op de posters kan gescand worden. Met je telefoon kun je dan de verhalen beluisteren. Het zijn de verhalen van de kinderen die op SS Ranchi geboren zijn.

De Ranchi is één van de schepen waarmee Indische Nederlanders naar Nederland vertrekken na de onafhankelijkheid van Indonesië. In het najaar van 1950 voer het stoomschip van Indonesië naar Nederland, waar het aanmeerde op de Javakade.

Aan boord worden zevenendertig kinderen geboren. Dertien daarvan zijn vernoemd naar het schip. De reis staat niet alleen voor een nieuw begin, maar ook voor een afscheid. Wat zijn de gevolgen van die oorlog voor de kinderen die op het schip geboren zijn? De verhalen gaan niet alleen over de ervaringen in de oorlog, maar ook over de littekens die bij de nieuwe generatie nog steeds voelbaar zijn.

Audio-maker Joost Wilgenhof traceerde de kinderen. Museum Perron Oost verzamelde foto’s uit de familiecollecties van de Ranchi-baby’s en liet die afdrukken op servetten. Beeldend kunstenaar Rosa Johanna maakte er een installatie van die tot 27 augustus te zien is in het museum.

De wandeling start op Museum Perron Oost en gaat via de Eester en de Veemkade naar Java-eiland Eenmaal terug op het perron is er de mogelijkheid om na te praten aan een grote keukentafel met thee en spekkoek.

Voor het beluisteren van de audioverhalen heb je een telefoon nodig, het advies is oortjes of een koptelefoon mee te nemen. Anet: ‘Als je geen telefoon hebt, laat ons dat weten, dan kijken we hoe je toch mee kunt doen.’

Opgeven voor een wandeling kan via [email protected] of bel 06 5340 4786. Elke 1,5 uur start er een nieuwe wandeling bij Museum Perron Oost op Cruquiusweg 11. De wandelingen starten om 10.30 uur, 12.00 uur, 13.30 uur, 15.00 uur en 16.30 uur.