Home Overzicht Eerste bewoners verhuizen naar iconisch Sluishuis op IJburg

Eerste bewoners verhuizen naar iconisch Sluishuis op IJburg

0

Het Sluishuis op IJburg is na vier jaar bouwen beschikbaar voor bewoners. Het iconische gebouw telt 442 energieneutrale koop- en huurwoningen, een openbare groene daktuin met looproute voor wandelaars, vogels- en recreatie-eilanden, aanlegsteigers en horeca. Door de bijzondere constructie lijkt het gebouw over het water te zweven.

Naast de 442 appartementen zijn er plekken voor woonboten, aanlegsteigers voor plezierboten, is er horeca en zijn er commerciële ruimtes. Daarnaast zijn er eilanden voor recreatie, watersport, fauna en flora en zelfs energieopwekking. Er is veel aandacht besteed aan de groenvoorziening en wateropvang. Aan de voorzijde, zijkanten en in de binnenhaven bevinden zich tuinen met inheemse plantensoorten. Het groen loopt over de dakterrassen naar boven in geïntegreerde plantenbakken.

Appartementen voor verschillende doelgroepen, inkomens en leeftijden

Door de vorm van het Sluishuis is het gebouw aan de waterkant open. Dit biedt de mogelijkheid om met een boot de binnenhaven in te varen. Het gebouw is voor een groot deel toegankelijk voor het publiek. Je kunt er vertoeven in de binnenhaven, genieten van de promenade met grandioze uitzichten op het dak en vanaf de steigers en eilanden watervogels spotten of de historische woonschepen bewonderen.

De appartementen van Sluishuis zijn ontworpen voor verschillende doelgroepen, inkomensniveaus en leeftijdscategorieën. Aan het getrapte deel bevinden zich premium appartementen met luxe houten dakterrassen op de zon met uitzicht over IJburg. Bijzonder zijn de appartementen aan de onderkant van het gebouw. Ze hebben een prachtig uitzicht over het IJ en liggen direct op het water.

Het Sluishuis wekt meer energie op dan het verbruikt. De verwarmingsbehoefte van het gebouw is geminimaliseerd door het combineren van isolatie, driedubbele beglazing, warmteterugwinning op de ventilatiesystemen en het afvalwater. Het energieverbruik wordt verder verlaagd door toepassing van Warmte Koude Opslag in de bodem voor warmte en koeling in combinatie met stadsverwarming om piekmomenten op te vangen. Het resterende energieverbruik voor verwarming, warmtepompen, ventilatie en ledverlichting wordt volledig gecompenseerd door ongeveer 2.200 m² zonnepanelen, waaraan een volledig drijvend eiland naast het Sluishuis is gewijd. Ook bij de bouw is rekening gehouden met het milieu. Er zijn veel gerecyclede en herbruikbare onderdelen gebruikt.