Home Overzicht Eerste storm van het jaar raast over Oost: Geen Dappermarkt

Eerste storm van het jaar raast over Oost: Geen Dappermarkt

0

Omgevallen fietsen, scooters en plantenbakken, hevig wapperende schermen en vlaggen en geen Dappermarkt. Storm Corrie kwam ook langs in Oost. Tot laat in de avond waren er harde windstoten.

De toch al rustige Dappermarkt ligt er verlaten bij. Rondrennende kinderen laten zich ‘vangen’ door de wind. Een passant grijpt naar zijn afgewaaide bril, raapt hem een paar meter verder op.

Niet door corona, maar door de storm blijft het grof vuil vandaag liggen. Onder deze weersomstandigheden kunnen de takelwagens niet worden ingezet.

Een boom bij het Tropenmuseum gaat om. Van het hekwerk waar hij op landt, blijft weinig over. Op een afgewaaide tak na, is de schade in het Oosterpark beperkt. De begroeiing daar betaalde afgelopen jaren vaak een hoge prijs voor de harde wind.

Nederland heeft jaarlijks gemiddeld zeven stormen. De meeste zijn in de herfst en winter, met een piek in januari. Storm Corrie is vernoemd naar Corrie van Dijk. In 1964 was zij de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI. Nederland geeft sinds 2019 stormen een naam als het KNMI-code oranje of rood geeft. Soms gebeurt dat ook bij code geel. De meeste stormen komen uit het westen. Het KNMI werkt daarom samen met Groot-Brittannië en Ierland, waar het gebruikelijk is dat stormen een naam hebben.

Corrie is een Noordwesterstorm, die zijn zwaar doordat de wind vanaf zee recht op de kust staat.