Voor de Amsterdam Tigers stonden in het eerste weekend na de jaarwisseling twee wedstrijden op de agenda. Vrijdagavond namen ze het in Nijmegen op tegen de Devils. De avond daarop speelde de aanvoerder van de lijst thuis tegen Gijs HEPRO Groningen, de nummer twee in de competitie. 

Lewis Daniels | Foto’s Yolanda Simarro

De Tigers doen het rustig aan tegen de Devils om krachten te sparen voor de thuiswedstrijd van zaterdag. Desondanks werkt Nijmegen keihard om te voorkomen met dubbele cijfers onderuit te gaan. Het eerste Amsterdamse doelpunt valt al na tien seconden, de twee volgende in de dertiende en vijftiende minuut. In de tweede periode worden eveneens drie punten bijgeschreven en loopt de teller uit naar 0-6. Het laatste punt in deze episode is gemaakt door Marino Bakker, die hiermee voor het eerst dit seizoen scoort.

Vlak nadat de laatste tien minuten zijn ingegaan, maken de Tigers tijdens een powerplay de zevende goal. Het volgende, zonder assists geschoten punt door Billy Grapperhaus is de honderdste goal van de Tigers dit seizoen. Het tweede debuut van de avond is voor Kalle Pirinen, die met zijn eerste rake schot in de competitie van 22/23 de laatste Amsterdamse goal van deze avond scoort.

Nijmegen is een paar keer even dreigend in het thuisvak van Amsterdam, maar de ploeg weet de eer niet te redden en verlaat zonder punten het veld. Een goed begin van het nieuwe jaar voor de Tigers is mogelijk het halve werk naar de play-offs in maart.

Thuis in een stampvolle Jaap Edenhal ligt de zaak gecompliceerder. De Tigers staan weliswaar ook met drie minder gespeelde wedstrijden voor op Groningen, de ploeg kan beslist niet achterover leunen tijdens het bezoek van GIJS. Zodra de puck voor het eerst op het ijs valt, ligt het tempo hoog in een voor het publiek zeer aantrekkelijke wedstrijd. In de tiende minuut meldt de scheidsrechter de eerste goal voor Amsterdam aan de bench. Hoewel de wedstrijd zich meer naar het thuisvak van GIJS verplaatst, haalt dat team door op de counter te spelen ook zijn eerste punt, 1-1. Het volgende doelpunt van de thuisploeg krijgt al gauw navolging van de gasten, die de Amsterdamse verdediging te snel af zijn, 2-2. Groningen vindt de Amsterdamse gastvrijheid onvoldoende en slaat door weer op de counter te spelen in de twintigste minuut nogmaals toe, 2-3. Een stand die later cruciaal blijkt.

Na de rust heeft Amsterdam er de handen vol aan om de bezoekers af te remmen. Halverwege de tweede periode komt het team op gelijke stand. Vlak daarna raken de Tigers tijdens een powerplay voor Groningen opnieuw achterop, 3-4.

De derde periode ontaardt in een uitputtingsslag rondom de goal van GIJS. Amsterdam zet alles op alles om een punt bij te lopen, Groningen stelt uiteraard het beschermen van hun onophoudelijk door de Tigers beschoten doel als hoogste prioriteit. Van links, rechts, het midden, dichtbij of juist veraf, geen Amsterdams recept dat helpt om de puck over de doellijn te krijgen. De gasten worden aanzienlijk minder in het Amsterdams doelgebied gesignaleerd dan de voorgaande veertig minuten, al blijven ze daar voor onrust zorgen. Doordat beide ploegen geen centimeter aan elkaar toegeven, wordt het spel een spannende herhaling van zetten en is tijd de grootste vijand van Amsterdam. GIJS weet wat het te doen staat en slaagt erin de Tigers tot het eindsignaal tegen te houden. Hiermee beslissen ze met 3-4 de avond in de Jaap Edenhal en trekt Amsterdam voor het eerst dit seizoen aan het kortste eind. De Tigers staan hierdoor tot nader order hun eerste plaats af aan Groningen.

Volgend weekend heeft Amsterdam weer twee afspraken. Zaterdag 14 januari staat een bezoek aan de Dragons in Utrecht gepland, een dag later komen de Zoetermeer Panters naar de Jaap Edenhal. Deze wedstrijd begint om 16.15 uur.