Behalve het QO Hotel en het in aanbouw zijnde Haut krijgt het Amstelkwartier nog een bijzonder gebouw. Op kavel 5 komt de 70 meter hoge woontoren ‘Elements’. Dit gebouw wordt ontwikkeld door Kondor Wessels Vastgoed en is een ontwerp van het Amsterdamse Koschuch Architects. De woontoren is door de elementen gevormd en bestaat naast traditionele appartementen ook uit veel dubbellaagse woningen.
Stedelijke ontwikkeling | Eelco Hiemstra
Kavel 5 ligt tussen het nieuwe Bella Vistapark, achter het monumentale transformatorhuisje, daar waar de Duivendrechtsevaart en de Amstel elkaar ontmoeten. Voor de bebouwing van deze kavel had de gemeente een tender uitgegeven en onlangs kwam Kondor Wessels als winnende partij uit de bus.
De jury sprak in haar oordeel veel waardering uit voor het groen in en op de onderbouw, de integratie van de zonnepanelen in de gevel en de dubbellaagse woningen.
Parametrisch design
De woontoren, met daarin 70 middeldure en 74 vrije sector koopwoningen, is door de architect niet op een traditionele manier ontworpen. De vorm is ontstaan door alle elementen die van invloed zijn op het gebouw, zoals de baan van de zon, daglichttoetreding, optimale energieopwekking, opvang van water, invloed van de wind en opname van groen, op te nemen in een zogenaamd parametrisch 3D-model. Hiermee zijn honderden vormvarianten gegenereerd waaruit uiteindelijk het meest optimale en daardoor duurzaamste model, geselecteerd is.
In dit uiteindelijke ontwerp hebben de woningen en de in de balkonranden opgenomen zonnepanelen optimale bezonning en is het windklimaat op straat, op de daktuin en in de binnentuin geoptimaliseerd. Door de invloed van de elementen ziet de toren er van iedere zijde anders uit.
Hybride draagconstructie
Behalve dat het de architect gelukt is met ‘Elements’ een energieleverende woontoren te ontwerpen, wordt er bij de bouw van het gebouw door de toepassing van een hybride houten-stalen, betonnen draagconstructie ook meer dan 50% bespaard op de CO2-last van de gebruikte materialen.
Door slechts om de zes meter een betonnen vloer te maken met daartussen houten vloeren, ontstaat ruimte voor dubbelhoge woningen waarbij de verbinding tussen de twee woonlagen ook nog eens flexibel en eenvoudig aanpasbaar is. Door de hierdoor ontstane scheiding tussen draagconstructie, inbouw en installaties zijn de woningen ook met het oog op de toekomst veel flexibeler.
Groene en levendige onderbouw
Voor het groen in en op het gebouw tekent landschapsarchitect Boom Landscape. Centraal in hun ontwerp staat het dakpark met bomen. Daarnaast geeft de entree van het gebouw aan de kant van het Bella Vistapark zicht op een wintertuin met subtropische planten die als een gemeenschappelijke leefruimte fungeert. De beschutte binnentuin in de open lucht met daarin een natuurzwembad vormt een plek waar bewoners zich terug kunnen trekken.
In de onderbouw is ook ruimte voor commerciële activiteiten zoals gedeelde kantoor- en werkruimte die ’s avonds een meer maatschappelijke invulling kan krijgen. Op de kop van het gebouw komt ‘Bar Seasons’ waarvan de gevel met harmonicadeuren geheel open geschoven kan worden waardoor een semi-terras ontstaat.
De bouw van ‘Elements’ start naar verwachting in het derde kwartaal van 2021.