De vrijwilligers van Boeren voor Buren zijn goed op dreef, vrijdagmiddag voor de Kerst in de Meevaart. Ze moeten deze middag in totaal honderdzesendertig groentepakketten overhandigen aan de mensen die een pakket via de website van Boeren voor Buren hebben besteld. Een enkeling heeft niet goed gelezen en is eerst naar de Meervaart gefietst, in Osdorp. Gelukkig is er ook voor hem een kopje warme soep beschikbaar, een ander aardigheidje voor de Kerst dat Boeren voor Buren bedacht heeft.

Henny Reubsaet

Ik spreek even kort met Dominique Montulet, die zich voorstelt als operationeel manager van Boeren voor Buren. Hij is ook degene die vanmiddag, samen met de chef van de Meevaart, de overheerlijke wortel/zoete aardappelensoep heeft gemaakt. Met de hulp van Joshua van den Hurk, de oprichter van Bamboovement, die heel genereus een herbruikbare koffiebeker gedoneerd heeft aan iedereen. Een duurzaam cadeau dat mooi aansluit bij de filosofie van Boeren voor Buren.

‘De pakketten die Boeren voor Buren uitdeelt zijn tot stand gekomen door een samenwerkingsverband van een aantal boeren uit de kop van Noord-Holland, die lokaal geteelde producten aanbieden’, heeft Dominique me net verteld. ‘Voor 6,99 euro bieden we een pakket groenten en fruit aan van 6 tot 8 kilo dat in de winkel wel zo’n 15 euro zou kosten. Boeren voor Buren is dit jaar een nieuwe koers ingeslagen. Het project is begonnen in de coronatijd, toen de boeren in de Flevopolder hun aardappels niet kwijt konden en met overschotten kwamen te zitten.’

Terwijl Dominique vertelt, druppelen de klanten gestaag binnen. Allemaal hebben ze een grote tas bij zich waar ze hun groente en fruit in gaan vervoeren.

‘Tot vorige zomer was het uitgiftepunt in Oost in het voormalige Soeterijn Theater in de Linnaeusstraat gevestigd, en moesten mensen over een stadspas beschikken om te kunnen bestellen’, vertelt Dominique verder. ‘Maar nu we meer met schaarste te maken hebben is het zwaartepunt komen te liggen op het ondersteunen van voedselinitiatieven die een tekort hebben aan groente en fruit. Onze eigen producten vullen we aan met biologisch fruit uit tropische landen dat supermarkten om cosmetische redenen afkeuren. Door onze pakketten in deze huidige vorm aan te bieden hebben we nu een meer effectieve en kostenefficiënte aanpak ontwikkeld.’

‘We zijn erg blij dat we in de Meevaart terechtkunnen’, benadrukt Dominique. ‘Tot februari zijn we er nog elke vrijdagmiddag en bedienen we klanten uit de hele stad. Vanaf februari hopen we ook in een ander stadsdeel over een uitgiftepunt te beschikken, en dan komen we een keer in de twee weken naar de Meevaart.’

Ondertussen zitten klanten tevreden van de soep te smullen. Ze kennen elkaar blijkbaar niet, maar raken nu met elkaar aan de praat. Ik hoor dat er recepten worden uitgewisseld en dat ze het leuk vinden dat ze soms moeten koken met groenten die ze nog nooit in huis hebben gehad.

‘Die grote witte wortel die we nu hebben gekregen, weet iemand hoe die heet? O, een rettich? En wat kook je daarvan dan?’ De Boeren voor Buren hebben op dergelijke vragen geanticipeerd en voegen een kaartje met QR-code bij het pakket, waardoor je er recepten bijgeleverd krijgt. Deze keer op een toepasselijke kerstkaart die iedereen Fijne Feestdagen wenst. Met verse groenten op tafel moet dat vast wel lukken.

Check www.boerenvoorburen.nl | www.bamboovement.com