Het kon misschien ook niet uitblijven met zulke cijfers van het aantal besmettingen, maar in plaats van dat de Sint ons huishouden niet stilletjes voorbij rijdt, heeft Corona ons met een bezoekje vereerd. Mijn vriendin testte van de week positief, ondanks alle voorzorgsmaatregelen. En dan zit je ineens thuis in isolatie. Mijn vriendin zit boven en de kinderen en ik zitten beneden. Gelukkig zijn haar klachten mild en kunnen onze dochters het, weliswaar met soms een traan, aan dat ze mama even niet kunnen knuffelen. Met een beetje mazzel mogen we woensdag uit isolatie en kunnen de kinderen naar school en de opvang. Dan kan ik me ook weer volledig buigen over de bewoners van Oost, want er zijn weer veel mooie ideeën van betrokken bewoners, die graag zaken beter, mooier en veiliger willen.
Zo was er een inspreker bij de stadsdeelcommissie vergadering van het gebied Watergraafsmeer die via Oost Begroot een plan indiende om de Caroline MacGillavrylaan te vergroenen. Hij was door Oost Begroot enthousiast geworden om zich actief bezig te houden met zijn leefomgeving en had grootse ambities om de dubbele busbaan helemaal te vergroenen. Dat paste helaas niet in Oost Begroot, maar daar liet hij het niet bij zitten en kwam inspreken. De dubbele busbaan moet blijven want deze is belangrijk voor een snel en betrouwbaar openbaar vervoer, maar we gaan wel met deze bewoner kijken hoe we deze baan alsnog groener kunnen maken in de straat.
Twee weken geleden werd ik uitgenodigd door de leerlingenraad van Basisschool het Podium op IJburg. Ze hadden handtekeningen verzameld om de oversteek van school naar het Theo van Goghpark veiliger te maken. Ik heb een mooi gesprek gehad met de kinderen, de handtekeningen in ontvangst genomen en de eerste schetsen voor een veilige oversteek zijn al gemaakt. Want als er één plek veilig moet zijn, is het wel de omgeving van scholen. En echt geweldig dat een leerlingenraad al zo jong zo actief is.
En in Oost hebben we een lange traditie van met bewoners samen werken. Een van de dossiers waar de bestuurscommissie in de vorige periode mee aan de slag ging, was de Tilanusstraat. Er lag een voorlopig ontwerp klaar waar de bewoners heel ongelukkig mee waren. De mooie oude bomen in de straat moesten gekapt worden en dat zagen ze, terecht, niet zitten. Op voorstel van mij en twee collega’s stelde we toen de bestuurscommissie voor om een groep samen te stellen door te loten onder bewoners en hen te laten werken aan ontwerpen, waar de buurt dan over kon stemmen. Het had wat voeten in aarde en we hebben een hoop geleerd van het proces, maar uiteindelijk is er een ontwerp gekozen door de buurt. Alleen toen destijds waren parkeerplaatsen nog heilig volgens de toenmalige VVD-wethouder. Er was een nieuwe politieke wind nodig en een Agenda Autoluw met een stevige ambitie om parkeerplaatsen op te heffen voor bijvoorbeeld meer groen in de stad. En zo geschiedde, het door de buurt gekozen ontwerp kon eindelijk echt voorbereid gaan worden. En deze week gaan we dan eindelijk aan de slag en over een jaartje hoop ik met de buurt feestelijk de straat te kunnen open. Met behoud van de oude bomen, met extra bomen en meer ruimte voor voetganger en fietser!
Ik ben blij dat we al deze actieve en betrokken bewoners hebben kunnen helpen om hun zorgen weg te nemen en hun wensen te realiseren. Het kost soms wat tijd, we kunnen als gemeente nog best her en der versnellen, maar de aanhouder wint en zo zie je dus ook echt resultaat als je als bewoner je stem laten horen! Dus kom maar op met die ideeën!