Home Overzicht Eneco trek stekker uit ontwikkeling warmtenet voor het Amstelkwartier

Eneco trek stekker uit ontwikkeling warmtenet voor het Amstelkwartier

0
Foto Paul Deelman

Al een jaar nadat de ontwikkeling van Eneco’s warmtenet voor 8000 woningen in  Strandkwartier strandde, trekt Eneco nu ook de stekker uit zo’n project in het Amstelkwartier. De energieleverancier ziet geen mogelijkheden meer voor de aanleg van een warmte- en koudenet in Overamstel.

Volgens het bedrijf zijn de kosten te hoog om voor ontwikkelaars tot een aantrekkelijk aanbod te komen. Dat schrijven de wethouders Van Dantzig en De Jager in een brief aan de gemeenteraad. De gemeente heeft de overeenkomst ontbonden en is in gesprek met Eneco over de afwikkeling van de schade.

Eneco kreeg drie jaar geleden de concessie gegund voor de ontwikkeling van een collectief wko-systeem in drie gebieden in het Amstelkwartier: Weespertrekvaart Midden/Oost, Amstelkwartier derde fase en Kauwgomballenkwartier. Het zou daarbij gaan om 3200 woningen en 45.000 m2 aan andere gebouwen te voorzien van verwarming, warm kraanwater en koeling.

De energieleverancier zou het systeem ontwerpen, bouwen en voor een periode van dertig jaar exploiteren. Dat was om nieuwe buurten zo duurzaam mogelijk en aardgasvrij te bouwen. Een duurzaam, energieneutraal en betaalbaar warmtesysteem is daar onderdeel van. In 2021 gunde de gemeente het project aan Eneco om in het Amstelkwartier aan de slag te gaan. Met gebruik van duurzame, innovatieve warmtebronnen zou dit volgens Eneco zo’n warmtesysteem haalbaar zijn.

Eneco stopt nu met ontwikkeling en realisering van het warmtenet, het zou niet rendabel zijn en er zou geen aantrekkelijk bod kunnen worden neergelegd aan ontwikkelaars van woningen in het gebied. De gemeente onderzoekt wat de gevolgen zijn voor de toekomstige energievoorziening. Vertraging voor woningbouwprojecten valt volgens de wethouders niet uit te sluiten. Het college gaat onderzoeken wat het afhaken van Eneco zegt over de haalbaarheid van de aanleg van een duurzame warmtevoorziening in de bestaande stad.