Het voormalige leeuwenverblijf van Artis, het Kerbertterras, wordt nieuw leven ingeblazen als onderdeel van een groter gebied voor bedreigde diersoorten uit Madagaskar. Het iconische rijksmonument ondergaat een zorgvuldige restauratie en wordt met luchttunnels onder meer verbonden met het tegenoverliggende Lemurenland. Dit najaar start de transformatie van Kerbertterras en omgeving.

Het nieuwe gebied is bestemd voor kleinere diersoorten die al in Artis leven: de rode vari’s samen met een andere halfapensoort, de ringstaartmaki, en de Madagaskar stralenschildpad.

H‘Het is gelukt om het 100 jaar oude rijksmonument op creatieve wijze te verbinden met de omgeving’, legt Tjerk ter Meulen, manager Dier en Plant uit. ‘Hiermee geven we de dieren een extra verrijkende leefomgeving met allerlei deelgebieden én komt het rijksmonument volledig tot zijn recht. Bovendien is dit een kans om de sterk bedreigde biodiversiteit van Madagaskar onder de aandacht te brengen bij onze bezoekers. Veel mensen kennen de charismatische halfapen, ook wel lemuren genoemd, zoals de ringstaartmaki’s en de rode vari’s. Wat veel mensen niet weten is dat 98 procent van de 112 lemurensoorten die we nu kennen, met uitsterven wordt bedreigd.’

Het tegenover gelegen lemurenland | Foto Artis Ronald van Weeren

Ruim 80 procent van de planten- en diersoorten op Madagaskar komen nergens anders ter wereld voor. Het eiland aan de oostkust van Afrika scheidde zich ongeveer 88 miljoen jaar geleden af van het Indiase subcontinent. Deze langdurige isolatie stelde soorten in staat zich grotendeels los van het vasteland te ontwikkelen. Het nieuwe verblijf in Artis wordt geïnspireerd op de verschillende soorten landschappen op het eiland, van natte tropische bossen tot dorre woestijnen en gebergten. Juist die grote diversiteit aan landschappen heeft bijgedragen aan het ontstaan van de vele unieke soorten, omdat elke soort zich heeft aangepast aan hun specifieke leefomgeving.

Rode vari | Foto Artis Colin Eusman

Zeker 700 soorten op Madagaskar worden met uitsterven bedreigd. Bijzondere diersoorten zoals de olifantsvogel, die 300 jaar geleden nog op het eiland rondliep, zijn zelfs al helemaal verdwenen. Rondom dit nieuwe verblijf kom je meer te weten over Madagaskar’s rijke biodiversiteit en wat we kunnen doen om deze kwetsbare soorten te beschermen.

In Artis staan 26 rijksmonumenten en 1 gemeentelijk monument, waaronder meerdere dierverblijven. Het Kerbertterras is er één van. Het draagt de naam van de in 1927 overleden Artis-directeur Coenraad Kerbert. Het ontwerp is van Bert Johan Ouëndag en zijn zoon Willem Bert, ook bekend van gebouwen zoals de Heineken Brouwerij in Amsterdam en de Bijenkorf in Rotterdam. Het dierverblijf was destijds revolutionair was vanwege het open karakter met een waterbarrière in plaats van tralies, nu zijn deze inzichten radicaal veranderd. Het nieuwe ontwerp brengt het Kerbertterras naar de huidige tijd, maar met behoud van de historische waarde.

Kerbertterras tijdelijk open voor publiek
Het Kerbertterras is tot de start van de renovatie tijdelijk toegankelijk voor bezoekers van Artis. Via een ponton loop je over het water het terras op.