Home Overzicht Enquête At5: Coronamaatregelen onvoldoende nageleefd

Enquête At5: Coronamaatregelen onvoldoende nageleefd

0
Maar liefst 90 procent wast regelmatig zijn handen.

Drukke parken, te dicht op elkaar staan in de supermarkt en een overvolle trein naar het strand. 59 procent van de 1.190 deelnemers aan de AT5 corona-enquête vindt dat de coronamaatregelen onvoldoende worden nageleefd door Amsterdammers.

Uit de enquête blijkt dat 18 procent van de deelnemers vindt dat Amsterdammers zich veel te weinig aan de maatregelen houden. Nog eens 41 procent spreekt van iets te weinig. De helft van de geïnterviewden vindt dat de genomen maatregelen voldoende zijn en twaalf procent vindt dat de overheid  juist te veel maatregelen heeft afgekondigd.

Bijna 40 procent van de deelnemers aan de enquête denkt deze situatie slechts een aantal maanden vol te kunnen houden. Zeven procent houdt het op dit moment al niet meer vol, maar daartegenover staat eenzelfde groep (bijna tien procent) die zegt het meerdere jaren te kunnen volhouden.

Afstand houden is niet eenvoudig. Slechts 27 procent van de ondervraagden zegt het gemakkelijk te vinden om 1,5 meter afstand te houden. 12 Procent zegt zich daaraan niet te houden. Met het handenwassen gaat het beter, maar liefst 90 procent wast regelmatig zijn handen. Een bijna even grote groep mensen vermijdt drukke plekken en schudt ook geen handen meer.

Ruim twintig procent van de deelnemers aan de enquête heeft extra levensmiddelen in huis gehaald en dus tegen het advies van de overheid in gehamsterd. Slechts zestien procent zegt persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen en mondkapjes te gebruiken.