Home Overzicht Hema Linnaeusstraat vertrekt en wordt Jumbo

Hema Linnaeusstraat vertrekt en wordt Jumbo

33

Na negentig jaar valt begin oktober het doek voor de Hema op de Linnaeusstraat, Jumbo bouwt de ruimte om tot supermarkt. Het warenhuis gaat op een andere locatie in Oost door. Daar zijn nog besprekingen over.

 Lewis Daniëls

Dat Jumbo de Hema vervangt is onderdeel van een samenwerkingsverband en bedoeld om de marktpositie van beide winkelketens te versterken. In totaal worden zeventien Hema-filialen omgevormd tot een Jumbo-supermarkt.

Komende weken krijgen alle medewerkers op de Linnaeusstraat een persoonlijk gesprek over voorkeur voor ander werk en kunnen zij vragen stellen. Hema streeft ernaar het personeel zoveel mogelijk tegemoet te komen, maar geeft geen garanties. De bedoeling is iedereen onder te brengen in andere filialen en extra reistijd te beperken.

‘Hema hoorde erbij’

De medewerkers van het Hema-filiaal zijn aangeslagen. ‘We hoorden het via een video call. De laatste tijd voelden we wel dat er iets speelde. We dachten aan weer een reorganisatie. Dat het om sluiting gaat is een complete verrassing omdat we een van de best draaiende Hema’s zijn. In coronatijd was de omzet zelfs nog hoger.’ Wat verder gaat gebeuren is voor de medewerkers een raadsel. ‘Dat zal uit de persoonlijke gesprekken blijken. Meer dan afwachten kunnen we niet doen. We hebben een spreekverbod.’ Desalniettemin overwegen sommigen een petitie te starten. ‘We zijn bang voor de toekomst en willen worden gehoord.’

Winkelend publiek in Oostpoort reageert verrast op het besluit. ‘Heel raar’, zegt Ina (64) ‘Weer iets waar ik mee opgroeide verdwijnt. De Hema hoorde er echt bij. Ik kom daar nog steeds zeker een keer per week en neem dan ook wel koffie met gebak. Ooit was de lunchroom van de Hema een begrip.’ Voor Hans (52) is de Hema, net als de inmiddels gevallen V&D, al jaren geleden veranderd in een moeilijk te definiëren winkel. ‘Vroeger haalde ik bij de Hema mijn schoolspullen. Mijn moeder kocht daar kleding, gordijnen en lampen. Na het winkelen en lang wachten bij de kassa’s kreeg ik van haar een zak drop of een stuk rookworst. De Hema was altijd druk. Heel lang geleden verkochten ze ook nog lp’s, ik geloof dat ze de overstap naar cd nooit hebben gemaakt. Nu vind ik niet meer wat ik daar vond. Het aanbod in de winkels lijkt uitgedund, terwijl op internet veel meer verkrijgbaar is. Maar ik koop liever in een winkel. Dat is persoonlijker en beter voor de middenstand. Wat de Hema was, is de Action nu. Nog een supermarkt in Oostpoort? Bijzonder. Er zijn er al twee, en nog een vlakbij. Een paar jaar geleden vertrok een supermarkt uit het pand waar nu de Action zit wegens te lage omzet.’ Milan (14) laat het warm noch koud dat de Hema sluit en wijst naar zijn trainingspak. ‘Ik kwam er toch nooit, ze hebben mijn merken daar niet.’

Dat, anders dan in de vorige eeuw, jongeren niet meer naar de Hema gaan is volgens sommigen een van de redenen dat de winkelketen het moeilijk heeft. Het bedrijf zou niet of te laat inspelen op trends. Volgens Farida (36) speelt geld ook een rol. ‘Als je een paar deuren verder goedkoper uit bent, is de keus snel gemaakt.’ Dat de kwaliteit dan minder is maakt haar niet zoveel uit, vertelt ze lachend. ‘In een huis met kleine kinderen gaat toch alles stuk!’

Een woordvoerder van de Hema bevestigt het vertrek en zegt toe op korte termijn meer informatie te geven.

33 REACTIES

 1. Hoe kunnen kleine buurtwinkels nog overleven in een buurt met 2 supermarkten op elke hoek? In een straal van 2 minuten fietsen hebben we hier 3 x AH; 2 x Vomar; 1 x Marqt; 1 x Dirk; 1 x Lidl; 1 x nieuwe Halal supermarkt; 1 x biolicious… waarom moet er nu ook nog een Jumbo bij?

  • Tja, of het nou een Hema of een Jumbo is maakt volgens mij voor de buurtwinkels er om heen niet zoveel verschil. Denk alleen dat de nabije Albert Heijn het qua klandizie zal merken.
   Maar ja, in Oost kan je sowieso al amper 300 meter in 1 richting lopen voor je een AH aantreft.

 2. Wat een ongelooflijk domme zet om de Hema ” uit de schappen” te halen..
  Je wint er niets mee maar je verliest er voor de zoveelste keer veel mee.
  Niemand wilt dit, dus waarom en voor wie????
  Heel goed om en petitie te starten,mensen die hun grote aandeel
  hebben gegeven aan de Hema om er te werken
  zijn mensen
  geen dingen….!

 3. Vreselijk. Ik vond het al heel erg jammer dat de verse koek, noten en snoepjesafdeling gesloten werd. Als het zo’n Hema wordt als in Diemen bv dan zal ik er niet vaak meer komen. Ik vindt de Hema een heerlijke winkel voor kaarsen, allerlei seizoenartikelen en vleeswaren. Maar ook lampen, tuin en kerstdingetjes. Een ijsje of een broodje. Ik kan nog wel ff doorgaan maar de beslissing is gevallen. Heeeeeeel erg jammer daar gaat ons gezellige warenhuis

 4. Jammer, jammer, jammer. Ik heb er heel veel gewinkeld, toen ik nog op de Middenweg woonde. En die HEMA WORST oh wat heerlijk. Ik woon nu al 45 jaar in Canada, maar als ik een bezoekje aan Holland breng, ga ik altijd een stuk worst halen bij de Hema.

 5. Hopelijk starten ze een petitie en laten we met z’n allen opkomen voor het behoud van de Hema. De Hema is zowat een begrip in deze buurt, wie is er niet mee opgegroeid? Die hele oostpoort is al 1 grote flater en als de Hema ook weggaat dan blijft er nog minder van over. Supermarkten hebben we echt wel genoeg daar!

 6. Een echte verlies. Het is een mooi pand met een super nuttig winkel. Ik navigeer in Oost op basis van de Hema – een oriëntatiepunt tussen de Linnaeusstraat en de Middenweg en natuurlijk de Ringvaart. Ik ben voor vooruitgang en veranderingen maar niet deze!

 7. Dat is echt waardeloos zeg heb niks met die jumbo maar wel met de hema ik kom daar al vanaf de jaren 60 je had toen een koffie hoekje langs het water je keek op de brug wij gingen daar vaak koffie drinken met een saucijzen broodje erbij of als wij en in de middag kwamen gingen we weg met een halve rookworst het is een fijne winkel kom er 2 x per week .

 8. Ik vind het zoooooo jammer om dit te lezen! Met enorm veel liefde ga ik als sinds ik een kleuter ben naar de Hema op de Linnaeusstraat. Mijn eerste saucijzenbroodjes en tompoucen hier gegeten. Ik ben nu 33 jaar en kom er nog steeds wekelijks voor beauty producten en leuke designs. Iets wat de Action en andere zaken niet hebben. Kunnen we ergens een petitie tekenen?

 9. Ik kan wel janken…wij komen uit De Jordaan. Samen met de rest van het centrum was alles gericht op het toerisme. Oost poort is een fijne plek om te winkelen. Maar een ‘centrum’ zonder HEMA kan toch niet??? Dus Supermarkten zijn de nieuwe Nutella Shops? Er moet echt een quotum komen op supermarkten want dit gaat precies nergens over. En dat na 90 jaar… wat een schande. Mij zal je daar in ieder geval vinden. Dag Jumbo.

 10. Het is écht geen verrassing dat supermarkt Jumbo op deze plek komt. Frits van Eerd, eigenaar van Jumbo en Marcel Boekhoorn, eigenaar HEMA (beide in de quote 500) hebben hier namelijk reeds eerder een deal voor gemaakt. Er zullen nog zo’n 16 HEMA vestigingen dicht gaan en in handen komen van Jumbo.

  Ik vind al geruime tijd dat HEMA niet meer interessant is en verwacht dat ze spoedig allemaal uit de winkelstraat zullen verdwijnen. Met een schuldenlast van bijna 800 miljoen euro is dat niet zo vreemd natuurlijk. Er zijn genoeg andere bedrijven die inmiddels een veel beter assortiment en goede prijs/ kwaliteitsverhouding hebben….!

 11. De Hema zit er al mijn hele leven en dan op eens gaat het een Supermarkt worden zijn er daar niet genoeg van in de buurt want op elke 50 meter van de Hema hen er wel een Supermarkt zitten 1 Albert heijn 2 Dirk 3 Vomar is dat dan niet genoeg

  de Hema hoort gewoon bij oost anders is het Oost niet meer

 12. Heb van 1956 tot 1959 in deze Hema gewerkt. De parfurmerie, bh’s en damesmode. Ik vond het heel gezellig om daar te werken met leuke collega’s. Kan me nog wel wat namen herinneren. Kom er nu nooit meer want ik woon al sinds 1970 in Heemskerk waar ik nog altijd bij de Hema kom. Jammer dat zo’n leuke zaak verdwijnt om plaats te maken voor weer een supermarkt.

 13. Waardeloos, dit. Heb niets tegen de Jumbo, maar Hema hoort bij de buurt. Volgens mij is het belangrijk dat je meer in je eigen buurt winkelt – zeker nu. Betaalbare en goede gordijnen, pannenlappen, theedoeken, foto’s, gebak, vegetarische saucijzenbroodjes, patroonpapier, lipbalsem…allemaal de afgelopen weken nog gekocht. En de zoveelste supermarkt, zucht.