De huidige winkel van Stork Juweliers aan de Eerste van Swindenstraat 49 staat er sinds 1996, maar de historie ervan gaat veel verder terug. In de winkel hangt een foto van een voorloper van deze zaak uit 1936. De huidige eigenaar Arjo Stork (64 jaar) runt de winkel sinds 1985. Dat was nog voor de sloop en vernieuwing van een groot deel van deze drukke winkelstraat.
Deze zomer interviewt Fokko Kuik bekende en minder bekende, oude en nieuwe ondernemers in Oost. Anja van Mil maakt de foto’s
A
rjo komt uit de omgeving van Leiden en ging eind jaren 70 naar de horlogemakersvakschool. ‘Mijn vader was instrumentmaker en ik was zelf ook wel handig en uit een test bleek dat ik wel handelsinzicht had’, vertelt Arjo. Toen die opleiding klaar was moest hij eerst in dienst, een tijd waar hij onverwacht toch van genoten heeft. ‘Ik werkte in mijn diensttijd aan optische instrumenten, haalde daar mijn groot rijbewijs en heb ook veel geleerd van het werken in groepen’.
Het liefst was Arjo oude klokken gaan restaureren in Museum van Volkenkunde in Leiden, maar daar was toen helaas geen vacature. Gelukkig vond hij wel leuk werk bij een importeur van horloges in Amsterdam. Toen zijn jongere broer, die als zilversmid was opgeleid, een juwelierszaak begon in Roelofarendsveen, ging hij daar ook in meewerken. Ook repareerde hij horloges voor diverse andere juweliers.
Toen er in 1985 een pand met een betaalbare huur vrij kwam in de Dapperbuurt waagde hij de stap naar Amsterdam. Het was toen nog een vrij arme buurt en veel oorspronkelijke bewoners vertrokken in die tijd naar Purmerend en Almere. Toch gingen de zaken er goed en in 1992 openden ze ook nog een zaak in de Maasstraat, een veel rijkere buurt. ‘Dat was een buurt waar de mensen wel dure dingen kúnnen kopen, maar het vaak niet willen, terwijl de mensen in de Dapperbuurt vaak wel wíllen kopen, maar het soms niet kunnen’, legt Arjo uit. In 2002 werd de winkel in de Maasstraat opgeheven en tijdens de uitverkoop ging het ineens geweldig met de omzet. Inmiddels runt Arjo de zaak met z’n vrouw Lianne, die ook al bijna 25 jaar in de winkel werkt. Daarnaast werken Luciano en Michel een paar dagen in de week in de zaak.
Z’n vrouw leerde hij kennen op een beurs voor juweliers, dus zij was ook al met het vak bekend voordat ze een relatie kregen. Z’n broer stapte in 2010 uit de VOF om iets heel anders te gaan doen, maar ze hebben nog steeds een goede verstandhouding. ‘Ook mijn inmiddels 93 jaar oude moeder heeft nog jaren in de winkel meegewerkt, maar onze kinderen kiezen voor een ander vak, dus een opvolging in de familie zit er niet in.’ Dat is overigens ook nog niet aan de orde, want Arjo wil voorlopig nog gewoon doorgaan in dit vak. Hij geniet vooral van het ambachtelijke karakter van zijn werk. ‘Er zijn steeds minder juweliers die nog zelf kunnen repareren, dus ik word ook wel eens door collegawinkeliers in de buurt gevraagd of ik iets voor ze kan maken.’ Zolang ze gezond zijn en het zich kunnen veroorloven om twee keer per jaar een paar weken dicht te gaan om te kunnen reizen, gaan ze door.
De zaken gaan prima. Er blijft altijd vraag naar sieraden en horloges, vooral ook van mensen met een andere culturele achtergrond. Ook de vraag naar reparatieservice is en blijft groot. Aan onlineverkoop doen ze niet, maar ze werken wel veel met Facebook en Instagram om in contact te blijven met hun klanten. ‘De mensen weten ons prima te vinden hier en de straat is na de herinrichting ook weer een stuk aantrekkelijker geworden.’ Wel heeft Arjo kritiek op de manier waarop het stadsdeel omgaat met ondernemers. Wij hadden graag andere bomen met minder bladverlies willen hebben en ook op de keuze voor eenrichtingsverkeer hebben we nauwelijks invloed gehad. Gelukkig hebben we in de persoon van Lotte wel een hele goede winkelstraatmanager, dus als er wat is kunnen we altijd bij haar terecht.
Tijdens mijn bezoek op zaterdagochtend aan de winkel valt me op dat er voortdurend nieuwe klanten aanbellen met allerhande vragen. Deze drukte blijkt niet uitzonderlijk. Door de week is het soms nog drukker geeft Lianne aan. Vandaar dat reparaties soms wat langer duren. Als ik even in de reparatieruimte mag kijken raak ik onder de indruk van wat ik zie: hier wordt nog echt een oud ambacht bedreven door mensen met een passie voor hun vak!
Overzicht Ondernemers in Oost