Home BoekvandeWeek Esi Edugyan: ‘Washington Black’

Esi Edugyan: ‘Washington Black’

0

32 Ontheemde mensen, hetzij vrijwillig vertrokken uit hun geboorteland dan wel verjaagd of ontvoerd, zijn van alle tijden, maar ieder era heeft zijn eigen verhaal en chroniqueurs en dat maakt het telkens weer de moeite waard om erover te lezen.

In de roman Washington Black van Esi Edugyan volg je het avontuurlijke leven van een elfjarige slaaf op Barbados in de 19de eeuw. Zijn sadistische meester geeft hem als hulpje aan zijn broer Titch Wilde, een bezeten bioloog, ontdekkingsreiziger en uitvinder die bezig is met het bouwen van een heteluchtballon. Aangezien Washington een intelligente jongen is, die bovendien fantastisch blijkt te kunnen tekenen, wordt hij de rechterhand van Titch. Als deze ziet aankomen dat hij zijn broer moet opvolgen als plantagehouder vlucht hij samen met de jongen in de net voltooide ballon naar het barre Noorden van Amerika.

Er volgt een soort Jules Verne- achtige reis van talloze jaren, waarin de beide karakters zich steeds scherper gaan aftekenen. Titch blijkt een duister verleden te hebben dat hem zijn hele rusteloze leven al voortjaagt en afbrandt, terwijl Washington een vrij man wordt die zich tot een inventief, integer mens ontwikkelt en zijn eigen toekomst vorm geeft.

Een prachtig geschreven geschiedenis waar je ook op wetenschappelijk gebied nog van alles opsteekt. Een warme aanrader voor deze lange zomer.

Washington Black is geschreven door Esi Edugyan
verschenen bij uitgeverij Signatuur
vertaald door Catalien van Paassen
Marlèn Nolta
is boekverkoper bij Boekhandel van Pampus, KNSM-laan 303