Home Overzicht Even terug naar toen met tijdloze Sheila E

Even terug naar toen met tijdloze Sheila E

0

De jeugd uit de jaren 80 kon afgelopen woensdagavond in een uitverkochte Q-Factory weer even jong zijn met de inmiddels 62-jarige Sheila E, die daar eenmalig optrad.

Lewis Daniels

Aan het begin van de avond gaat Sheila E nog verder terug dan de jaren 80 met nummers van The Beatles en met nummers van de satellietbands van ‘Dr. Funkenstein’ George Clinton, Parliament en Funkadelic. Clinton trok in het verleden een tijd op met collega funklegende Prince, Sheilase voormalig muzikaal mentor met wie zij ooit verloofd was. Tot een huwelijk is het nooit gekomen.

De dochter van de beroemde jazz-percussionist Pete Escovedo grijpt vaker terug naar haar muzikale verleden, maar geeft een eigen draai aan de nummers van Prince, met uitstekende drum-, gitaar- en zangsolo’s, deels uitgevoerd door haar begeleidingsband die alle ruimte krijgt.

De keus van het repertoire is kenmerkend voor haar veelzijdigheid. Sheila brengt deze avond niet alleen muziek, ze komt ook met een boodschap: door de huidige politiek is haar vaderland diep verdeeld, maar door God, eenheid en verbondenheid komt dat weer goed. Haat gaat voorbij, liefde blijft. Lang staat ze niet stil bij haar gedachten. Ze klimt achter het drumstel voor een lange solo en brengt daarmee het publiek in extase. Haar grootste hits -al dan niet met Prince -, zoals The Belle of St. Mark, Erotic City en A Love Bizar zijn dan al gespeeld, net als No Line dat ze samen met Snoop Dogg opnam. Hij is op tape te horen.

Sheila E is niet alleen één met haar band, maar ook met het publiek. Tussen de nummers door wordt het publiek geprezen en benadrukt ze dat ze deze avond niet zonder hen kan doen. Een paar mensen uit het publiek dansen een nummer mee op de bühne. Als het feest is losgebarsten laat ze zich –zonder op te houden met zingen – letterlijk op handen dragen door het publiek. Na haar terugkeer op het podium eindigt het nummer en gaan de lampen uit. Even later gaan die weer aan. ‘Just kidding’, laat ze weten. Het is geen verrassing welk nummer volgt, ‘The Glamorous Life’ haar eerste en één van haar grootste hits. Die is immers de hele avond nog niet gespeeld.

Sheila speelt nog een uitstekende solo op de percussie en dan houdt het feest op. ‘We love you’, zegt ze tot slot. Dat is wederzijds.

Sheila E gaf een klasse optreden dat niet lang genoeg kon duren. Het publiek leefde weer even in de jaren 80.