Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

Avond in het kader van Keti Koti. In de Flexbieb

donderdag 27 juni om 20:00

Gratis

De feestdag Keti Koti vindt jaarlijks plaats op 1 juli. Hiermee wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. De naam, die uit het Sranantongo komt, betekent: ‘ketenen gebroken’. Op 1 juli 1863 schafte Nederland met de Emancipatiewet de slavernij af in de koloniën Suriname en Curaçao en zogeheten onderhorigheden. Janice Deul en Karwan Fatah-Black gaan met elkaar en met de zaal in gesprek over dit onderwerp.

Janice Deul publiceerde vorig jaar een grondige, gelijknamige studie over Keti Koti, een paar maanden nadat premier Mark Rutte zijn excuses voor het Nederlandse slavernijverleden had uitgesproken.
‘Janice Deul schreef een toegankelijk en lichtvoetig boek’ – de Volkskrant
‘Lees het, want je steekt er ontzettend veel van op’ – Femke van der Laan bij ‘Nooit meer slapen’

Karwan Fatah-Black (1981) schreef onder meer ‘Slavernij en beschaving’, waarin hij onderzoekt hoe het denken over slavernij zich door de eeuwen heen heeft gevormd. Zijn recentste boek is ‘Ooggetuigen van de Nederlandse slavernij’ (co-auteur Camilla de Koning). Hij is universitair docent koloniale geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Eerder schreef hij ‘Eigendomsstrijd’ (2018) en werkte hij mee aan de ‘Wereldgeschiedenis van Nederland’. Fatah-Black was lid van de denktank die betrokken was bij de tentoonstelling ‘Slavernij’ in het Rijksmuseum (2021). Op 1 juli 2020 hield hij de jaarlijkse Keti Koti

Toegang vrijwillige bijdrage

Gegevens

Datum:
donderdag 27 juni
Tijd:
20:00
Kosten:
Gratis
Activiteiten Categorie:

Locatie

Flexbieb
Talbotstraat 46 1087 EM + Google Maps

We doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Wijzigingen voorbehouden. Raadpleeg ook de locatie voor actuele informatie.