Home Overzicht Experiment

Experiment

0

Op het kruispunt bij het huis waar ik tijdens mijn studie woonde, stond altijd een man te grijnzen, gebarend en roepend naar het passerende verkeer. Hij stond er elke dag en geleidelijk begonnen er dan kledingstukken te ontbreken, zomer of winter. De striptease verliep niet regelmatig, maar eindigde ermee dat hij poedelnaakt op straat stond. Dan werd hij steevast opgehaald en verdween voor een paar maanden. Eenmaal terug zat hij dan een week suffig op z’n bank om daarna zijn plek op straat weer in te nemen.

Wij keken er niet van op, we hadden onze handen vol aan het eigen huis. Dat de gezamenlijke tuin en de hal als permanente afvaldump werden gebruikt, was het eerste wat ik samen met mijn buurman aanpakte. We waren jong en hadden een zeker fysiek overwicht waardoor we onze buren op individuele basis wisten te overtuigen. Niet dat onze buren nou zoveel veranderden, maar ze begrepen de nieuwe regels. Er gebeurde nog van alles, een buurman stak bijvoorbeeld zijn huis in de fik, sprong uit het raam en overleefde het wonderwel, maar het afval dumpen was gestopt. Ons volgende project werd de gezamenlijke fietsenstalling waar zich ook de enige aansluiting voor een wasmachine in het hele pand bevond. Alle rotzooi ging eruit, iedere bewoner mocht er een fiets stallen en we installeerden een wasmachine waar je tegen betaling gebruik van mocht maken. Dit project bleek een stuk weerbarstiger, maar zoals gezegd waren wij ook niet makkelijk. Dus met wat interventies af en toe ging het uiteindelijk wel redelijk.

In de voormalige Rudolf Dieselbuurt is Ymere begonnen met het opleveren van woningen met gedeelde voorzieningen. Rudolf Diesel zelf, uitvinder van de dieselmotor, komt trouwens niet meer terug in deze duurzame buurt, hij wordt vervangen door de Speelstraat. De oude 124 sociale huurwoningen zijn vervangen door 320 duurzame sociale huurwoningen. Duurzaam, veel groen, geen gas en gedeelde voorzieningen dus. Er zijn huismeesters die alles in goede banen moeten leiden. Gebaseerd op mijn eigen ervaringen zullen die zich niet vervelen. Ik hoop dat alles goed gaat, maar het is per definitie een interessant sociaal experiment. Probleem is dat Ymere weinig tot geen invloed heeft op wie er komen wonen en dat de mensen die er eenmaal wonen, als ze zich wat minder sociaal opstellen, ook nauwelijks meer te verwijderen zijn.