Museumnacht is elk jaar weer een drukbezocht festival door heel Amsterdam. Niet iedereen houdt daarvan of kan daar tegen. Voor die mensen biedt Mediamatic een week later, op zaterdag 11 november, z’n programma van Museumnacht ’23 nog een keer aan, maar dan zonder de drukte en herrie.

Mediamatic opent deze maand een tentoonstelling rond het thema neurodivergentie. Een verzameling kunstwerken over thema’s als stimmen, OCD, prikkelgevoeligheid, verzamelwoede, empathie, voorliefde voor structuur en maskeren. Het merendeel van de makers identificeert zich als neurodivergent, inclusief de curator. Maar dat is niet de aanleiding om het werk te tonen, dat doen ze omdat het uitzonderlijke werken zijn die geestelijke diversiteit op lucide wijze aan de orde stellen.

Deze avond is een extra prikkelarme openstelling aangevuld met een aantal workshops en performances en is onderdeel van het doorlopende A/artist project bij Mediamatic. Het A/artist project verbindt en presenteert makers met autisme en/of ADHD en richt zich op de positieve kanten van de bijzondere geest.