Home Overzicht Extra vuilniswagens om na Black Friday karton in te zamelen

Extra vuilniswagens om na Black Friday karton in te zamelen

0

Black Friday is achter de rug. Het resultaat ervan was vandaag duidelijk zichtbaar: er zijn veel dozen op straat gezet. Tot en met de feestdagen rijdt de gemeente Amsterdam met extra vuilniswagens om het vele karton in te zamelen.

Op de plaatsen waar de meeste overlast is van karton en de containers het snelst vol zijn, worden extra rondes gereden om de containers dagelijks te legen. Ook extra kartonafval van bedrijven wordt extra opgehaald in winkelgebieden.

Vorig jaar zamelde de gemeente in de week na Black Friday 16 procent meer karton in dan normaal. Dat is 52.000 kilo extra, of 350 volle papiercontainers. Na Sinterklaas kwam daar nog eens 32.000 kilo karton bij. Daarom zet de gemeente dit jaar weer extra wagens in om de containers te legen en het karton op straat op te ruimen.

Karton dat de gemeente inzamelt, gaat naar een papierfabriek waar het wordt gerecycled tot nieuw papier en karton. Dat kan alleen met schoon karton. Karton dat naast de container staat en nat en vies wordt, kan niet worden hergebruikt. Dat belandt in de verbrandingsoven. Dat is niet alleen zonde, maar brengt ook meer kosten met zich mee ten opzichte van recyclen.