Zo’n honderd bewoners kwamen dinsdag naar het stadsdeelkantoor aan het Oranje-Vrijstaatplein. De inloopbijeenkomst over het nieuwe evenementenbeleid trok veel belangstelling, al voelde de grote raadszaal niet direct vol. De opkomst was stevig, de zorgen niet minder. Op de tafels van de raadszaal lagen de nieuwe locatieprofielen opgesteld – per park of plein in kaart gebracht. Vooral de profielen van het Flevopark en sportpark Middenmeer leidden tot veel kritische vragen en emotionele reacties.
Arie Martijn Schenk
In de zaal heerste onrust. De twintig geplaatste stoelen bleken ruim onvoldoende. Bezoekers haalden zelf stoelen bij uit de gangen en uit andere ruimtes. De meeste aandacht ging uit naar het profiel van het Flevopark. Daarin staat expliciet ruimte voor drie festivals van 10.000 bezoekers. Een verdriedubbeling ten opzichte van de huidige situatie, bevestigde de gemeente op een vraag uit de zaal.
Bijna honderd aanwezigen uiten zorgen over toekomst Flevopark en andere locaties in Oost
Volgens het nieuwe beleid mag maximaal 25 procentvan het park worden afgesloten. De rest blijft toegankelijk. Toch leidt de optelsom van alle evenementen in het profiel tot 43.000 extra bezoekers per jaar. ‘Per saldo veel méér druk op een kwetsbare groene plek’, waarschuwde een bewoner uit de Indische Buurt.
‘Waarom zoveel festivals in de natuur? Waarom niet op een industrieterrein?’ klonk het herhaaldelijk. Een eenduidig antwoord bleef uit. In het profiel staan ook locaties buiten parken genoemd, erkende de gemeente, maar die zijn beperkt beschikbaar.
Participatie onder vuur
De participatie blijkt voor velen een teleurstelling. We hebben meegedaan, meegedacht, een enquête ingevuld, meegeschreven aan profielen. Maar dit zat allang in kannen en kruiken’, zei een van de aanwezigen. ‘Participatie is een wassen neus.’
Volgens een ambtenaar zijn in het nieuwe beleid betere kwalitatieve criteria opgenomen. Festivals moeten voldoen aan striktere randvoorwaarden. Een aselecte steekproef liet zien dat jongeren vaker positief staan tegenover festivals. ‘Maar waar blijft de kwetsbare natuur in dit verhaal?’ vroeg een bezorgde bewoner.
Een emotionele interventie kwam van een vrouw uit de buurt van Voorland Middenmeer. ‘Ik moest mijn huis uit. Maar ik durfde mijn huis niet uit dat weekend. Alles stond vol drugsgebruikers. Ik heb het hele weekend binnen gezeten. Het is triest.’
Laatste woord voor de Vrienden van het Flevopark
De avond eindigde met een pleidooi van de voorzitter Martine Litjens van Vrienden van het Flevopark. ‘Wij staan voor de bomen en de dieren die geen stem hebben.’ De natuurwaarde van het park, zeggen zij, verdient bescherming boven commerciële belangen. Wij zijn niet tegen een feestje, maar niet op deze mooie plek.’
De opkomst bij een eerdere bijeenkomst bij Jeugdland was groot, het aantal ingevulde enquêtes bij het Flevopark ongekend hoog. Toch zien de Vrienden daar niets van terug in het uiteindelijke beleid. ‘Gebruik je macht’, riep de moderator van Tertium aan het slot. ‘Laten we dit college wegstemmen bij de komende verkiezingen’, klonk het na afloop uit de zaal. ‘Dit moet een speerpunt worden voor de campagne van de nieuwe gemeenteraad’, zei een bezoeker terwijl zij naar buiten liep.
Inspraak nog mogelijk
Tussen 6 juni en 18 juli 2025 kun je alsnog je mening geven over het nieuwe evenementenbeleid. Het is de enige formele mogelijkheid om bezwaar of suggesties aan te leveren voordat het beleid definitief wordt vastgesteld. Meer informatie op
amsterdam.nl/locatieprofielen-oost