Home Overzicht Femke Halsema installeerde Rüya als kinderburgemeester

Femke Halsema installeerde Rüya als kinderburgemeester

0

Rüya is de nieuwe kinderburgemeester van Amsterdam. De nieuwe kinderburgemeester en de kinderraad zijn woensdag 10 juli door burgemeester Femke Halsema geïnstalleerd in de raadszaal van het stadhuis. De nieuwe kinderraad start direct na de zomervakantie, zodat de termijn van de kinderraad gelijkloopt aan het schooljaar. Rüya woont in Nieuw-West.

De leden van de kinderraad zorgen ervoor dat de wensen en ideeën van kinderen op de agenda van de Amsterdamse politiek terechtkomen. Het is de zesde keer dat een kinderraad aan de slag gaat voor de gemeente Amsterdam.

Rüya vindt het heel speciaal dat zij kinderburgemeester mag zijn komend jaar. ‘Ik hoop hele nuttige dingen te doen samen met de kinderraad. Deze periode wil ik me gaan inzetten voor vertrouwen en veiligheid voor kinderen.’

Amsterdamse leerlingen uit groep 7 en 8 konden zich opgeven voor de kinderraad. De kinderraadsleden die voor de burgemeesterstitel gingen, moesten zich kort presenteren aan een jury. Daarin zaten kinderombudsvrouw Annemarie Tuzgöl-Broekhoven, Pascal Tan van het programma Klokhuis en Phileine, de kinderburgemeester van het afgelopen jaar. De jury heeft 5 kinderen geselecteerd. De kinderraadsleden kozen vervolgens de nieuwe kinderburgemeester.

De kinderraad bestaat uit 16 kinderraadsleden uit alle 7 stadsdelen en stadsgebied Weesp. De kinderburgemeester vertelt het college van burgemeester en wethouders wat kinderen belangrijk vinden en wat hun wensen zijn voor de stad. De kinderburgemeester wordt daarbij geholpen door de kinderraad. De kinderburgemeester gaat met de burgemeester of een wethouder mee naar bijzondere gebeurtenissen, en houdt soms een korte toespraak. De kinderraad komt 15 keer in het schooljaar bij elkaar.