Home Overzicht Films over de erfenis van de slavernij in Suriname en Nederland in...

Films over de erfenis van de slavernij in Suriname en Nederland in Plein Theater

0

Op vier opeenvolgende avonden is er bij het Plein Theater een openlucht cinemaweekend rondom de erfenis van de slavernij in Suriname en in Nederland. Aansluitend zijn er nagesprekken met de regisseurs en direct betrokkenen.

Op de eerste twee avonden staat de Marroncultuur centraal. De Marrons zijn afstammelingen van gevluchte tot slaaf gemaakten, die zich in de binnenlanden van Suriname vestigden en daar hun unieke cultuur ontwikkelden. Zowel Stones Have Laws op 20 augustus als Saamaka op 21 augustus zijn unieke samenwerkingsverbanden tussen de filmmakers/kunstenaars en de lokale Marron bevolking.

In Edcar Cairo. Ik ga dood om jullie hoofd op zaterdag 22 augustus portretteert de kortgeleden overleden Surinaams-Nederlandse filmmaakster Cindy Kerseborn de schrijver en schilder Edgar Cairo. In veel van Cairo’s literaire en artistieke werk spelen de Nederlandse koloniale geschiedenis van zijn geboorteland Suriname en de Nederlandse slavernijpolitiek een belangrijke rol. Als een zwarte man in het overwegend witte Nederland waren ras en raciale discriminatie prominent aanwezig in zijn kritische analyse van de Nederlandse samenleving.

Als afsluiting van het weekend is op 23 augustus Katibo Ye Ye te zien, waarin regisseur Frank Zichem samen met de in Suriname geboren en in Nederland wonende Clarence Breeveld de plekken bezoekt waar Breeveld’s voorouders als slaven werden verhandeld. Regisseur Frank Zichem kreeg in 2018 tijdens het Black Achievement Awards Gala een Life Time Achievement Award uitgereikt voor zijn gehele oeuvre.

De filmvertoningen en nagesprekken vinden plaats op het Sajetplein voor het Plein Theater. Bij het afhalen van uw ticket bij de kassa krijg je een koptelefoon mee. Deze worden voor en na gebruik gedesinfecteerd. Op het plein wordt er rekening gehouden met 1,5 meter afstand tussen de stoelen. Voor een bezoek aan de openlucht films kun je alleen vooraf online een kaartje kopen. Er is geen kaartverkoop aan de deur.