Home BoekvandeWeek Boekenkeus van deze week: ‘Het verbrande huis’ van Bodil de la Parra

Boekenkeus van deze week: ‘Het verbrande huis’ van Bodil de la Parra

0

30 Vijftien jaar geleden verbleef ik een half jaar in Suriname om stage te lopen. Het land maakte een onuitwisbare indruk op mij. Het boek Het verbrande huis van de auteur Bodil de la Parra bracht mij weer terug in Suriname. Door haar verhaal kwamen alle herinneringen weer boven en zag ik het leven in Paramaribo weer helder voor.

Sinds haar vroegste jeugd bezoekt Bodil de la Parra elke zomer Paramaribo, de stad waar haar vader Pim opgroeide. Ze verblijft dan in het huis aan de Zwartenhovenburgstraat, waar ze onder de hoede wordt genomen door de ongetrouwde tantes Gus, Pop en Jet, haar speelse neefjes en haar norse grootvader R.L. Ze is er onderdeel van een leven dat zo anders is dan in Amsterdam, waar de tijden in razend tempo veranderen. Een leven dat ze elk jaar beter leert kennen – ook de geheimen en de schaduwkanten ervan.

Ruim veertig jaar na haar eerste bezoek brandt het huis af en blijft er niets anders over dan de verhalen die zich er hebben afgespeeld.

Bodil de la Parra is actrice en toneelschrijfster. Ze is ook de dochter van de Surinaamse filmregisseur Pim de la Parra. De invloed die het werk van haar vader op het gezinsleven heeft, beschrijft Bodil de la Parra duidelijk en helder. Ze schuwt de soms pijnlijke situaties niet en neemt de lezer mee in haar zoektocht naar zich zelf maar, ook in de bewogen familiegeschiedenis van de la Parra’s. Bijzonder aan het boek is dat Het verbrande huis, een Surinaamse familiegeschiedenis gebaseerd is op de gelijknamige voorstelling. De voorstelling was zowel in Nederland als Suriname een groot succes en ook daarom besloot de schrijfster het stuk te bewerken tot een boek. De auteur noemt de vorm waar het verhaal van het boek in is gegoten oral history: een combinatie van feiten, herinneringen en verbeelding.

Het verbrande huis is de geschiedenis van een Surinaamse familie die een leven lang van elkaar gescheiden wordt door een oceaan, maar in zowel voor-als tegenspoed een hechte eenheid blijft.

_____

Het verbrande huis, een Surinaamse familiegeschiedenis is geschreven door Bodil de la Parra
en verschenen bij uitgeverij Lebowski
Lisa Fase
is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145