Home Dwars nieuws Fitness in coronatijd

Fitness in coronatijd

0

Bij mooi weer hoort lekker bewegen en sporten. Maar dit geldt nu niet voor de sportscholen/fitnesscentra en andere binnensportactiviteiten. In juli is de sector hopelijk klaar om weer open te gaan. In de tussentijd mag er wel fitness in de buitenlucht beoefend worden. Ik ging kijken bij Profit, normaal sportend in een locatie aan de Willem Beukelsstraat, nu in het Darwinplantsoen, en bij Duofit, normaal binnen in een sportzaal bij de Jaap Edenbaan, nu buiten aan de Radioweg bij de kassa van de Jaap Edenbaan.

Jan Molenaar | Foto’s Eddy Ellert en Jan Molenaar

Profit René Stuart is een van de eigenaren van de fysiotherapiepraktijk Oost. Hij heeft het voortouw in de organisatie van Profit dat destijds ontstaan is vanuit de fysiopraktijk. Toen alle sportscholen en behandelende fysiotherapeuten hun activiteiten moesten staken, begon René al snel online lessen te geven aan de clubjes die voorheen les hadden in de sportzaal. Het was even puzzelen voor hem en de cursisten wat technisch gezien de beste manier was om de lessen te ‘zenden en ontvangen’ maar uiteindelijk lukte dit goed. Het was even wennen maar als ik op een vrijdagochtend op de tafel lig bij zijn collega, hoor ik hem enthousiast online les geven. Het is net alsof hij gewoon voor de groep staat!

Profit geeft nu ook lessen in het Darwinplantsoen. Op zaterdag kunnen cursisten zich opgeven voor een van de drie groepjes. Dit zijn cursisten die normaal gesproken vrij trainen. Fysiotherapeut Mark neemt deze lessen voor zijn rekening. Het levert een vertrouwd beeld op van actieve sporters waarbij de gezelligheid en de persoonlijke aandacht niet uit het oog verloren worden. Voor de heropening is de oefenzaal veranderd in een ruimte met gekleurde vakken en aangegeven looprichtingen. Mensen moeten zich opgeven en er zijn een gelimiteerd aantal plekken per uur.

Duofit
De sportschool Duofit is ontstaan vanuit Duosport, bekend van de vroegere schaatslessen op de Jaap Edenbaan. In eerste instantie gaf men ondersteuning voor de activiteiten op het ijs maar al snel werd het een zelfstandige organisatie waar iedereen welkom is. Nog steeds is Duofit te vinden bij de baan. Manager Edo Lambregts heeft een achtergrond in Bewegingswetenschappen. Hij bereidt het moment voor dat er weer binnen gesport mag worden, maar houdt zich ook bezig met de organisatie van de huidige activiteiten. Lambregts: ‘De branchevereniging heeft in overleg met het RIVM protocollen opgesteld. Daarin staat 1,5 meter afstand centraal en speelt ventilatie van de binnenruimte een belangrijke rol. Er mag bijvoorbeeld geen lucht gerecirculeerd worden, zoals airco’s dat vaak doen, maar er moet verse lucht aangevoerd worden. En hoe intensiever er gesport wordt, hoe meer verse lucht er moet komen.’

Duofit wil voor de veiligheid ruim aan de richtlijnen voldoen. Daarom is ook het spinnen straks in de buitenlucht. Om de klanten ook online begeleiding te kunnen bieden gebruikt Duofit een softwarepakket. Door middel van een app en speciale nieuwsgroepen kunnen sporters gericht trainingsschema’s en andere informatie ontvangen van het team. Via dezelfde weg schrijven leden zich in voor de activiteiten van Duofit. Ik ben getuige van een energieke en informatieve fitnessles van Joost, buiten voor de kassa van de Jaap Edenbaan.

Veilig en gezellig
Duofit en Profit zijn kleinschalige, vriendelijke en informele fitnessplekken in Oost. Beide organisaties hebben een doelgroep die iets ouder is dan gemiddeld. Bij beide organisaties is er goed nagedacht en hard gewerkt, zodat iedereen veilig en gezellig kan sporten op een persoonlijke manier. En bij beide locaties gaan de deuren binnenkort weer wijd open.

Check duofit.nlfysio-oost-west-ijburg.nl/pro-fit