Home Overzicht Fix-Brigade bekroond met Nieuw Amsterdam Prijs

Fix-Brigade bekroond met Nieuw Amsterdam Prijs

0
De Fixbrigade actief. Foto Björn Martens.

De Fix-Brigade is tijdens de uitreiking van de Nieuw Amsterdam Prijs bekroond voor hun werk van het afgelopen jaar. De prijs werd dinsdagavond uitgereikt in Pakhuis de Zwijger.

De Fix-Brigade is onderdeel van Jungle: het kennis- en informatiecentrum voor duurzaamheid in de Tweede van Swindenstraat. Het drukbezochte informatiepunt helpt gratis bij het zoeken naar oplossingen om het wooncomfort in slecht geïsoleerde huizen te verbeteren en zo de energierekening te verlagen. De Fix-Brigade helpt vooral de woningen van minder bedeelde Amsterdammers te isoleren, om zo geld te besparen tijdens de energiecrisis.

Egbert Fransen, directeur van Pakhuis de Zwijger, roemt de Fixbrigade voor dat werk en vindt de organisatie een verdiende winnaar van de Nieuw Amsterdam Prijs. ‘Ze versnellen de verduurzaming van de stad, geven waardevolle werkervaring aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en helpen Amsterdammers met een kleine beurs om hun energiekosten te verlagen. De Fixbrigade helpt, midden in de energiecrisis, Amsterdammers letterlijk uit de kou.’

De Fix-Brigade staat open voor alle klachten over kou, tocht, vocht en schimmel en voeren maatregelen uit ter verbetering van het woonklimaat. Niet geld maar duurzaamheid, het beter isoleren van woningen en de gezondheid staan voorop. Vochtige en tochtige huizen zijn een voedingsbodem voor schimmel en slecht voor de gezondheid, vooral voor de luchtwegen. Hoesten en benauwdheidsklachten zoals astma kunnen hierdoor verergeren.

Daarnaast biedt de Fix-Brigade ook perspectief op werk via leerwerktrajecten. Voor statushouders en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met een paar ‘goede’ handen bestaat de mogelijkheid een opleiding tot fixer te volgen en in de praktijk werkervaring op te doen. De leerlingen lopen altijd mee met een ervaren fixer. Het oude gildestelsel van leermeester – gezel staat hiervoor model. In workshops wordt verder aandacht besteed aan de theoretische achtergrond van de energietransitie. Buurtbewoners zijn ook welkom om deel te nemen aan die workshops.