Home Overzicht Fixbrigade valt buiten de boot. Andere organisatie gaat ermee vandoor

Fixbrigade valt buiten de boot. Andere organisatie gaat ermee vandoor

0
De Fixbrigade actief. Foto Björn Martens.

De Fixbrigade, die zich al jaren inzet om bewoners te ontzorgen bij het tochtdicht en energiezuiniger maken van hun huis, is buiten de boot gevallen bij een aanbestedingsprocedure voor de komende jaren. De subsidie van de gemeente, waar de non-profitorganisatie al jaren mee samenwerkte, gaat naar een andere, commerciële organisatie. Het sociaal en maatschappelijk initiatief uit Oost met grote meerwaarde voor de stad en de energietransitie, is nu de nek omgedraaid door marktwerking.

De Fixbrigade helpt mensen om met hele simpele isolerende maatregelen – van tochtstrips tot aan radiatorfolie – het energiegebruik naar beneden te krijgen. Vorig jaar nog ging minister Rob Jetten op bezoek bij mensen thuis in de Dapperbuurt die hulp kregen van de Fixbrigade. Zijn conclusie: ‘Met simpele maatregelen kun je heel veel kan besparen op je gasverbruik en daarmee op je energierekening.’ Hij was enthousiast over het initiatief van Jungle uit Oost.

De Fixbrigade leidt jongeren en statushouders op. Jarenlang werd de organisatie hierom geprezen voor hun werk en sprak de gemeente waardering uit. Het nieuws valt directeur Jannekee Jansen op de Haar dan ook rauw op het dak. Het sociale aspect van de organisatie wordt volgens haar zwaar onderschat. De Fixbrigade is bovendien een opleidingsplek en dat kost ook geld.

De Fixbrigade is ontstaan vanuit Jungle Amsterdam in de Tweede van Swindenstraat. Het project is bedacht en opgezet door Jannekee Jansen op de Haar, directeur-bestuurder van Jungle, samen met Francis Langedijk, hoofdfixer en leermeester van de Fixbrigade. In 2017 zagen ze dat buurtbewoners met een laag inkomen hulp nodig hadden bij het besparen op hun energieverbruik. Energiecoaching, gedragstips of alleen het afleveren van energiebesparende producten is vaak niet genoeg. Samen met de bewoner bepalen de Fixers wat er aangepakt moet worden, om vervolgens het kosteloos te installeren.

De Partij voor de Dieren en de SP hebben aan het College vragen gesteld. Zij vinden het zorgwekkend dat Amsterdam kennelijk onvoldoende in staat is om initiatieven zoals deze, waar iedereen veel waarde aan hecht, voldoende te faciliteren en ze zo te behouden voor de stad.

‘Het is goed om te zien dat hier in Amsterdam zo’n Fixbrigade is ontstaan’, zei minister Jetten vorig jaar. ‘Ik wil dit eigenlijk op zoveel mogelijk plekken in het land zodat we in de komende tijd heel veel Nederlanders kunnen helpen bij dit soort isolerende maatregelen. Dus met het goede voorbeeld van Amsterdam ga ik helpen om dit in het hele land voor elkaar te krijgen.’ Dat is gebeurd. In veel steden is er nu een Fixbrigade, maar de initiatiefnemers van Jungle Amsterdam krijgen stank voor dank.