Home Overzicht Flexibel, remontabel en duurzaam woongebouw op IJburg

Flexibel, remontabel en duurzaam woongebouw op IJburg

0

Op de kop van het Haveneiland op IJburg komt een nieuw woongebouw dat flexibel is in te delen, remontabel is en waarbij gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen. Wooncorporatie Stadgenoot realiseert daarmee 66 sociale huurwoningen. Naar verwachting wordt het gebouw aan de IJburglaan eind 2022 opgeleverd.

Het nieuwe gebouw is flexibel in te delen. Zo kunnen de installaties makkelijk worden, verplaatst waardoor ook de indeling van de woningen kan wijzigen. De constructie van het gebouw wordt in een remontabel bouwsysteem uitgevoerd. De gevels worden opgebouwd uit houtskeletbouw-elementen, voorzien van circulaire houten gevelkozijnen en een buitengevel van lichtgewicht composiet. Dat is CO2-arm en 100 procent recyclebaar.

Op de twee daken van het gebouw komt een daktuin, die het hemelwater opneemt en vasthoudt. Het overtollige water wordt vervolgens via een bufferkelder van de parkeergarage afgevoerd naar het riool. Hiermee wordt voldaan aan ambities van Amsterdam Rainproof.

Architect Wilco van Oosten: ‘Stadgenoot vroeg ons om met een voorlopig ontwerp te komen dat aan alle gestelde eisen voldeed. Voor dit ontwerp hebben we een wijzigingsprocedure van het bestemmingsplan moeten doorlopen om binnen de bestaande bouwhoogte een extra verdieping te introduceren. Zo konden we het sociale programma van 66 sociale huurwoningen realiseren.’

‘De woningen hebben allemaal extra vrije hoogte’, legt de architect uit. ‘Dat zorgt voor woonkwaliteit en voor aanpasbaarheid. Met een lichte, remontabele constructie en een lichte circulaire gevel komt er een gebouw dat op een vanzelfsprekende manier naast de kloeke Solid 1a komt te staan. Het gebouw heeft met een diversiteit aan woningtypes en een broedplaats voor de buurt ook grote maatschappelijke betekenis.’