Home Oud Oost Flitsbezorger Getir opent geen darkstore in de Linnaeusstraat

Flitsbezorger Getir opent geen darkstore in de Linnaeusstraat

0

Waar een tijdje geleden in de Linnaeusstraat nog een winkel voor scooters zat, staat nu op de afgeplakte ramen heel bescheiden de naam van flitsbezorger Getir. Komt er nog een darkstore bij? Uit navraag bij het stadsdeel blijkt dat Getir in eerste instantie van plan was een vestiging te openen in de Linnaeusstraat 237. In maart van dit jaar heeft Getir al laten weten dat deze vestiging er definitief niet gaat komen. Per juni heeft Getir het pand afgestoten.

Gaat de vestiging in de Linnaeustraat niet door, op 3 juli van dit jaar gaf stadsdeel Oost een omgevingsvergunning af voor de vestiging van een darkstore met flitsbezorging op het Zeeburgerpad 87. Oost heeft geen eigen beleid voor darkstores. De beleidsregels voor darkstores gelden ook voor andere stadsdelen. Een darkstore moet volgens het nieuwe bestemmingsplan een vergunning hebben. Getir op het Zeeburgerpad heeft nu de eerste omgevingsvergunning voor een darkstore in Oost gekregen.

De vergunningsaanvraag voor Zeeburgerpad toetste het stadsdeel aan het darkstoresbeleid van gemeente dat op 29 juni naast de beleidsregel ook het ‘paraplubestemmingsplan Darkstores’ is ingegaan. Dit nieuwe bestemmingsplan verbiedt darkstores in Amsterdam, met uitzondering van een aantal locaties. Dit zijn geen locaties in Oost.

Naast dit verbod, geeft dit paraplubestemmingsplan Oost (en de andere stadsdelen), ook de mogelijkheid om af te wijken van het verbod. Hierdoor kan het stadsdeel op aanvraag alsnog een omgevingsvergunning voor een darkstore te verlenen. Dit kan natuurlijk alleen als de aanvraag voldoet aan de eisen van het bestemmingsplan en de beleidsregel. Een voorbeeld van een eis is dat de darkstore geen inbreuk mag hebben op het woon- en leefklimaat.

Wellicht heeft het afstoten van de vestiging in de Linnaeusstraat te maken met een mogelijk vertrek van Getir uit Nederland. Volgens de Duitse zakenkrant Handelsblatt zou Getir forse verliezen lijden en zich willen terugtrekken uit Nederland en Italië.