Home Overzicht Foute gabbers uit Oost terug op tv

Foute gabbers uit Oost terug op tv

0

De eerste aflevering uit van de driedelige documentaire 25 jaar Foute vrienden was maandag te zien bij de VPRO. De cultfilm volgt vier criminele vrienden uit Oost, die vanaf midden jaren ’90 tot heden worden gevolgd.

Filmmaker Roy Dames leerde het penoze viertal halverwege jaren kennen in café De Eik op het Eikenplein dat, net als de scène waarin de mannen zich voortbewogen, niet meer bestaat. Dikke Bob, Jantje van Amsterdam, Rooie Jos en Verbrande Herman zijn vrije jongens met veel humor die per dag leven. Geen topcriminelen, evenmin kruimeldieven en bekend in het milieu. Jos fraudeert en hoopt op een carrière als zanger en gitarist, Dikke Bob zit in de auto’s, Herman heeft een seksboot in Zeeburg, die hij later verruilt voor een erotisch vermaakcentrum in Muiden. Jantje rommelt in de haven en heeft een moeizame relatie met zijn vriendin, later vrouw.

De bravoure verdwijnt naarmate de jaren vorderen. Dikke Bob overlijdt na een leven met veel drank en drugs, Rooie Jos en Jantje kampen met hun gezondheid. Herman vindt in Muiden zijn Waterloo. Hij is jarenlang met zijn gezin op de vlucht voor schuldeisers en is in die tijd een paar maanden ondergedoken op het platteland, waar hij met veel liefde voor geiten en eenden zorgt. Nog steeds leeft hij ergens achteraf om uit zicht te blijven. De mannen kijken met gemengde gevoelens terug op hun ooit zo spannende leven en proberen om te gaan met ouderdom. Jos, Jantje en Herman zijn nog steeds bevriend, maar zien elkaar niet vaak meer.

Tussen Dames en de mannen is de afgelopen twee decennia een sterke band ontstaan.25 jaar Foute vrienden is een vervolg op de in 2010 verschenen documentaire Foute Vrienden. Het maken van het vervolg 25 jaar Foute vrienden werd bemoeilijkt door geldgebrek en is uiteindelijk gefinancierd met crowdfunding.

25 jaar Foute vrienden geeft een indringend kijkje in een verdwenen Amsterdamse cultuur die gaandeweg is overgegaan in de realiteit van vandaag. Daarnaast is het een reis door een stukje geschiedenis van Oost. Maandag 9 en 16 augustus zijn de vervolgafleveringen om 22.10 uur te zien op NPO2. Afleveringen terugkijken kan op NPO Start.

Foute vrienden, de voorloper van 25 jaar foute vrienden, is terug te zien op YouTube