Home Overzicht Foutje op geschiedenisbord nooit opgemerkt

Foutje op geschiedenisbord nooit opgemerkt

0

Alweer jaren geleden heeft Museum zonder Muren op acht plaatsen in de Transvaalbuurt borden opgehangen over de geschiedenis van de buurt. Het bord dat alweer zo’n zes jaar hangt in de Kraaipanstraat blijkt niet af te zijn. De tekst is niet volledig. Zelfs maker Daniël Metz weet er niets van. Dat blijkt uit zijn reactie in NH Nieuws.

Het bord met de incomplete tekst gaat over ‘Samen leren, samen spelen’. Het behandelt de vijftien scholen die de buurt rijk was. Dat de tekst nog moet worden aangepast is niet het enige. De laatste zin van de eerste alinea stopt abrupt en de eerste paar zinnen herhalen zich in de tweede alinea. Dat dit foutje al die jaren door niemand is opgevallen, wekt verbazing op, ook van Daniël Metz.

Dat het foutje niet is opgemerkt heeft misschien te maken met wat weinig belangstelling voor de geschiedenispanelen. Toch geven de acht borden in de openbare ruimte een leuke kijk op het verhaal van de Transvaalbuurt. Op ieder bord wordt een ander thema uitgelicht: verzuiling, scholen, buurtwinkels, Tweede Wereldoorlog, etc. Verhalen van vroeger worden op speelse manier verbonden met het heden. De acht plaatsen vormen samen een route door de buurt. Toch leuk om ze allemaal eens op te zoeken.

Check museumzondermuren.com

Thema’s en locaties
1.   Buurtgeschiedenis Transvaal – Inleiding  AH Krugerplein
2.   Speelse onschuld – 85 jaar Speeltuinvereniging Oost  Speeltuin Joubertstraat
3.   Verzuiling – Omgang tussen verschillende bewonersgroepen  Reitzstraat
4.   Samen leren, samen spelen – Scholen in de Transvaalbuurt  Kraaipanstraat
4a. Bewonerspaneel Kraaipanstraat – Verhalen over een straat  Kraaipanstraat
5.   Het rode pleintje – Het socialistische karakter van de buurt  Transvaalplein
6.   Concentratiebuurt – Jodenvervolging en deportatie  Transvaalstraat
7.   Van Koosjer naar Halal  Smitstraat

8.   Langs de Oetewalerweg   Pretoriusstraat