Home Overzicht Prachtvrouwen organiseren voetbaltoernooi in Cruyff Court

Prachtvrouwen organiseren voetbaltoernooi in Cruyff Court

1

Zon, zomervakantie, een versoepelde lockdown en de hits van nu. Dé ingrediënten om voor de jonge bewoners van Oost een middag met sport en spel te organiseren op het Joubertplein. ‘Stichting Prachtvrouw’, Azzedine, Alaa en Adil van ‘Native  Oost’ namen het voortouw, ‘Sport en Spel’ en de Al Fath Al Moebien Moskee hielpen mee. De voedselbank zorgde voor vers fruit.

Lewis Daniels

Voor Habiba en Zoebida is het een geslaagde middag. ‘Het is een beetje chaotisch, maar helemaal niet gek gegaan.’ Het is de eerste keer dat ze een sportevenement organiseren. De opkomst is boven verwachting. ‘We gingen uit van vier teams en dat werden er zes.’ De broertjes en zusjes van de jonge voetballers zijn ook welkom. Zij worden in de naastgelegen speeltuin vermaakt met waterballonnen en kunnen zich laten schminken.

Tijdens het toernooi speelt muziek, vooral rap. ‘Dat leek ons leuk tijdens de wedstrijden. Hopelijk vinden de buren het niet erg.’ Eerder zou het toernooi op het Boerhaveplein worden gehouden. ‘Dat we hier terecht konden heeft twee voordelen, er zijn meer voorzieningen en we hebben met weer een deel van Oost verbinding gemaakt.’

Zineddine (14) helpt mee de middag in goede banen te leiden. ‘Ik vind het leuk om kinderen te helpen en ze wat afleiding te geven. Mijn moeder werkte voor ‘Prachtvrouw’ en zo ben ik daar gaan meehelpen. Eerst met groente en fruit snijden en nu hier.’ Hij glimlacht. ‘Da’s toch beter dan steeds achter de Playstation.’ Met voetbal heeft hij niet zo veel. ‘Ik kickboks, dat is een heel andere sport, maar kijken naar voetbal is wel leuk!’

Terwijl de schommels zwaaien en in het klimrek wordt geravot, vordert het toernooi. De laatste wedstrijd van gelegenheidsteams FC Nora en FC Lions ligt een paar keer stil door te veel enthousiaste spelers op het veld. De partij eindigt met 4-1 voor FC Nora. De Ballyplayers, De Losgooiers en FC Nike strijden verder voor een plek in de finale, waar favoriet FC Strijders zich al voor heeft geplaatst. Zij wonnen tot nu toe alle partijen.

Underdog De Losgooiers hebben het in het begin zwaar tegen De Ballyspelers, die al gauw op 1-0 voorsprong staan, maar de Losgooiers gaan los en knokken zich naar de gelijkmaker. Niet veel later komen ze op voorsprong. Ze eindigen het spektakel met een derde punt en zijn zo verzekerd van een plek in de finale. Voor het zover is, passeert FC Nike de Ballyspelers met eerst 3-0 en uiteindelijk 4-1. Het team eindigt daarmee op de derde plek, op de voet gevolgd door de Ballyplayers. Geen punten in de eerste minuten van de wedstrijd om de eerste plaats.

Tegen de verwachtingen in nemen De Losgooiers het voortouw, 1-0. Ondanks het opvoeren van de druk en een paar gevaarlijke aanvallen blijft een antwoord van FC Strijders tot nu toe uit. Plotseling laten De Losgooiers opnieuw van zich horen, 2-0. Ze weten deze stand tot het eindsignaal vast te houden.

Zes teams, zes posities en allemaal winnaars. Zonder de onvermoeibare inzet van alle spelers had deze dag nooit kunnen slagen. Woensdag organiseert Prachtvrouw in het Oosterpark een bootcamp voor meiden en jonge vrouwen.

Stichting Prachtvrouw wil vrouwen (met een migrantenachtergrond) verbinden, versterken en ondersteunen zelfstandig te zijn in de Nederlandse maatschappij. Ze organiseren onder andere inloopochtenden, sporttrainingen, pilateslessen, taaltrainingen en laagdrempelige activiteiten.

Check stichtingprachtvrouw.nl

1 REACTIE