Home Overzicht Frisse neus tijdens de lockdown: Wandelen in en rond Oost

Frisse neus tijdens de lockdown: Wandelen in en rond Oost

0
Diemerpark | Paulina Foto.

Door de lockdown zijn veel bronnen van vermaak gesloten. Bioscopen, cafés, restaurants, musea, de meeste winkels, sportscholen, theaters en zelfs Artis heeft de poorten op slot moeten doen. Toch wil je er wel even uit en een frisse neus halen. We hebben een aantal leuke, spannende wandelingen op een rijtje gezet.

Overdag mooi, maar als het donker is mooier…

Wandelen langs kunstwerken van het Amsterdam Light Festival

Wandelend door winters Amsterdam geniet je van de mooiste lichtkunstwerken. Ze staan in de openbare ruimte. Dat betekent dat ze voor iedereen zichtbaar en toegankelijk zijn. De route is 6,5 km gaat door Oost en begint bij het Centraal Station. Via de Amstel en Plantage Muidergracht gaat hij weer terug via het Entrepotdok. De kunstwerken zijn verlicht van 17.00 tot 22.00 uur.

De digitale plattegrond, met de festivalroute en korte beschrijving van alle kunstwerken kun je downloaden voor 7,50 euro.

De Celebrate Light Audiotour inclusief digitale plattegrond, met de festivalroute en korte beschrijving van alle kunstwerken kun je downloaden voor 15,00 euro.

Filosofische wandelroute van Descartes naar Spinoza

Tijdens deze gratis wandeltour door het Centrum van de stad komt het denken van filosofen zoals Descartes, Spinoza, Hobbes, Locke en Comenius tot leven. Ook ontdek je hoe de vrijheid van Amsterdam een rol speelde in hun denken. Luister naar de audiotours terwijl het verleden van de stad zichtbaar voor je wordt. Ga naar de bijzonderheden over de wandeltour.

Smaak van Amsterdam Route langs lokale en gezonde ondernemers: je eigen maaltijd verzamelen

Een maaltijd legt gemiddeld 30.000 km af voordat die op je bord ligt. De Gezonde Stad daagt Amsterdammers uit dit in 15 km te doen. Van 22 december tot en met 9 januari kun je wandelend, per fiets, of met het OV je eigen lokale maaltijd verzamelen. De Smaak van Amsterdam Route gaat langs lokale en gezonde ondernemers in Oost en Zuidoost.

De route loopt van Thull’s Deli in het Oostelijk havengebied tot kaasboerderij Geingenoegen op het randje van Abcoude, net geen vijftien kilometer verderop. De gratis route is door iedereen – uiteraard coronaproof – af te leggen. Vanwege eventuele beperkte openingstijden is het raadzaam de route op woensdag- en zaterdagmiddagen te volgen. De producten die tijdens de route worden verzameld kosten in totaal 29 euro en zijn voldoende om voor vier personen een winters recept met extra’s te maken. Check www.vanamsterdamsebodem.nl

Wandelen en je eigen Oost verkennen

Een frisse neus halen en gezond een stukje lopen. Een lekkere wandeling is ideaal om alle coronabeperkingen even opzij te zetten. Hans Farjon en Bert Stok hebben audiotours gemaakt waarbij je met je smartphone een interessante route loopt. Twee van die routes gaan door Oost. Zo kun je op een avontuurlijke manier je eigen buurt verkennen. Met de wandeling ‘Street Art Amsterdam-Oost’ wandel je langs allerlei vormen van straatkunst in de Transvaal- en Indische Buurt, van de Wibautstraat tot aan de Amsterdamsebrug bij Flevopark.

Met de andere audiotour ‘Herrezen Beelden Havens Oost’ wandel je door het Oostelijk Havengebied. Waar water en opvallende architectuur worden afgewisseld met woonschepen en oude loodsen. Het is een wandeltocht langs bijzondere bruggen, beeldende kunst, het kleinste museum van Nederland, drijvende tuinen, het Lloyd Hotel en veel meer. Je wandelt 9 kilometer van Pakhuis de Zwijger aan de Piet Heinkade naar Club Panama aan de Oostelijke Handelskade.

De audiotours kun je gratis downloaden op je smartphone met een QR-code.

Wandelen in alle rust op bomenpark  De Nieuwe Ooster

De Nieuwe Ooster aan de Kruislaan is veel meer dan een begraafplaats. Door z’n bijzondere verzameling bomen mag het park zich Aboretum noemen. Door de grote variatie aan soorten is het park een prachtige, afwisselende plek om te wandelen.

Met de audiotour die je over de begraafplaats leidt begint bij de hoofdingang aan de Kruislaan 126. De audiotour duurt ongeveer anderhalf uur. Je begint voor het hek aan de Kruislaan en eindigt bij het graf van de bevriende kunstenaars George Breitner en Willem Witsen. Onderweg sta je stil bij bijzondere graven, bekende Amsterdammers en belangrijke momenten uit de geschiedenis.

De audiotour kun je gratis downloaden.

Wandeling langs dieren in steen en brons

Op safari langs dieren in steen en brons in Amsterdam. Dit keer niet in Oost, maar wel dichtbij, in het Centrum aan de andere kant van de Amstel. Het Dierenmuseum heeft een verrassende wandeling langs dierenkunst gemaakt, waarmee je paar leuke uurtjes op stap bent. Als je goed kijkt zie je de mooiste beelden, ornamenten en gevelstenen met dieren. Soms is het even zoeken en moet je omhoog tegen de gevel kijken, maar dan word je aangenaam verrast!

De Dierenroute start bij het Centraal Station en is 5 km lang, verdeeld over drie wandelingen. De route is gemaakt door het Dierenmuseum: het virtuele museum over het dier in de kunst en cultuur. De route kun je gratis downloaden.

De Parken en tuinen van Oost

Oost heeft veel grote en kleine parken en tuinen waar je heerlijk wandelen kunt. Je kunt ze natuurlijk vinden op oost-online in de rubriek Parken en tuinen in Oost.

Veel wandelplezier!