Het metronetwerk van Amsterdam gaat op de schop om de reizigersgroei op te vangen. Vanaf 2027 gaan er meer metro’s per uur rijden en daarvoor moet een metrolijn vervallen. Er zijn vier verschillende opties voor het nieuwe metronetwerk. Aan het einde van dit jaar neemt de vervoerregio een besluit over hoe de metro met ingang van december 2026 gaat rijden.
Om vanaf 2027 vaker metro’s te laten rijden, is er in de oostelijke tunnel van de metro tussen het Centraalstation en het Amstelstation plaats voor twee in plaats van drie lijnen. Daarmee wordt, volgens de Vervoersregio is daardoor ook de kans op storing en uitval kleiner.
De Noord-Zuidlijn M52 van Centraal Station naar Zuid, ongemoeid. In optie 1 vervalt M53 die van Gaasperplas naar Centraal Station gaat en M50 niet meer van de Isolatorweg naar Gein maar van de Isolatorweg naar de Gaasperplas. In optie 2 verdwijnt M54 van Gein naar Centraal Station. In optie 3 vervalt M51 van de Isolatorweg naar Centraal Station en in optie 4 blijven alle lijnen, maar gaat M51 van de Isolatorweg naar de Gaasperplas in plaats van Centraal Station.

In de eerste drie opties rijden er in de spits tien metro’s per uur. De gemiddelde wachttijd is dan twee minuten. In de laatste optie zijn er acht metro’s per uur omdat hierin alle metrolijnen blijven rijden. De gemiddelde wachttijd zal drie minuten zijn. Volgens de vervoerregio is de gemiddelde wachttijd nu vijf minuten en rijden er zes metro’s per uur.
De Vervoersregio wil nu horen wat wensen en bedenkingen zijn bij de netwerkopties en welke sociale en maatschappelijke impact de opties hebben. Met die informatie en de technische uitwerking van de opties neemt het dagelijks bestuur van de Vervoerregio na de zomer een besluit over welk metronetwerk het wordt.
‘De metro vaker laten rijden is goed voor de stad en de regio’, zegt wethouder Melanie van der Horst. ‘Een ontvlochten metro met minder storingen is prettig en betrouwbaarder voor reizigers. En, hoe vaker de metro rijdt, hoe minder reizigers hun reis moeten plannen of moeten wachten op het perron. Maar een verandering in het metronetwerk heeft ook invloed op mensen hun dagelijks leven en hun reis. Daarom is het belangrijk om te horen welk effect de verschillende opties hebben op inwoners, reizigers, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Daarom gaan we in gesprek.’
Dat er een nieuw metronetwerk komt vanaf 2027 staat vast. Maar welk netwerk het wordt nog niet. Het GVB heeft de vier opties voorzien van technische informatie. Bijvoorbeeld of er extra reistijd voor bepaalde reizigers bijkomt of afneemt, of er makkelijk overgestapt kan worden op een perron en of er een directe verbinding tussen twee haltes bij komt of juist verdwijnt. Daarnaast onderzoekt GVB de vier opties op (sociale) veiligheid, de aanwezigheid van ander openbaar vervoer als de metro uitvalt, of een netwerk praktisch uitvoerbaar is en hoeveel geld het kost
Vanaf 2027 gaat de metro volgens het nieuwe netwerk rijden.
Check www.vervoerregio.nl
Op maandag 31 maart is er van 19.00 tot 21.00 uur
Dauphine op het Prins Bernhardplein een bijeenkomst over de ontvlechting van het metronetwerk.
Je kunt ook een online vragenlijst invullen.