Home Over oost-online Jaarverslag 2024

Jaarverslag 2024

0

De stichting oost-online.amsterdam is uitgever van oost-online, een door vrijwilligers gemaakt, door bewoners ondersteund nieuwsplatform dat gericht is op het oostelijk deel van Amsterdam.

In dit verslag lees je over de voortgang van die ontwikkelingen en van de nieuwe kansen en uitdagingen die zich in 2024 voordeden.

oost-online wordt gemaakt door een team van ongeveer vijftien vrijwilligers. Zij zorgen voor de dagelijkse nieuwsartikelen, informatie uit Oost en items in de agenda. De samenwerking verloopt via digitale kanalen en maandelijkse redactievergaderingen.

Wekelijks ontvangen zo’n 3.000 abonnees de NieuwsMail waarin een overzicht van de artikelen van de afgelopen week. Daarnaast is oost-online is zichtbaar op Facebook, Instagram, LinkedIn en BlueSky. Volgens de statistieken van provider TransIP is het aantal bezoeken op oost-online rond de 100.000 per maand.

Platformfunctie
De platformfunctie van oost-online is zichtbaar door de samenwerking met andere buurtmedia in Oost. Van Dwars door de buurt, die zeven keer per jaar verschijnt in Oud Oost en de Watergraafsmeer, plaatsten we artikelen op ons platform. Voor Dwars beheren we ook de website, die onderdeel is van oost-online.

De samenwerking met 1018, de buurtkrant van het postcodegebied, heeft een plezierige samenwerking opgeleverd. Ook van hen plaatsen we artikelen op de oost-online. Van Geluiden van Oost plaatsten we podcasts.

Van de IJopener, die vijf keer per jaar verscheen in de Indische Buurt en het Oostelijk Havengebied, hebben we afscheid genomen. Onder andere door financiële problemen is de uitgave gestaakt.

Techniek
Na de problemen met de techniek in de coronaperiode door heel grote aantallen bezoekers luidde eind 2022 een periode van technische problemen in. Ook in 2024 ondervonden we daarvan hinder. Inmiddels werken we samen met  een bedrijf dat ons naar tevredenheid ondersteunt.

Met een abonnement op Microsoft 365 kunnen we de samenwerking met elkaar beter stroomlijnen. We maken gebruik van Exchange voor mail en de nieuwsbrief.

Financiën
oost-online leeft van donaties. Alles wordt duurder, de kosten voor het in de lucht houden van oost-online dus ook. De onderhoudskosten, de contracten van de hosting en het gebruik van apps zijn hoger geworden. Ook de bankkosten stijgen.

De mogelijkheden subsidie voor technische ondersteuning en offlineactiviteiten worden onderzocht. De gemeente Amsterdam heeft voor financiering van buurtmedia een beleidskader vastgesteld. Belangrijk dat oost-online zelfstandigheid behoudt, niet opgaat in een vergader- en overlegstructuren.

Toekomst
In 2025 bestaat oost-online 25 jaar. Daar wordt zowel op de website als in activiteiten bij stilgestaan.

De website wordt zowel inhoudelijk als qua presentatie als interessant, mooi en professioneel ervaren. Dat niveau willen we vasthouden en verbeteren. Werving van nieuwe medewerkers heeft continue onze aandacht.

In 2025 gaan we de aandacht extra richten op het vergroten van onze bekendheid, niet alleen online en social media, maar ook fysiek. Wij hebben daarvoor samenwerking gezocht met de Hogeschool van Amsterdam