Home Overzicht Gedurende het Paasweekend werkzaamheden aan traject IJburgtram

Gedurende het Paasweekend werkzaamheden aan traject IJburgtram

0

De capaciteit van de drukste tramlijn van de stad, tram 26 naar IJburg, wordt uitgebreid. Rond de zomer gaan er twee trams gekoppeld aan elkaar rijden. Daardoor kunnen er twee keer zoveel reizigers meereizen. Om dat mogelijk te maken worden tijdens het Paasweekend werkzaamheden uitgevoerd aan de wissels en de stalling van de trams.

De IJburgtram heeft twee grote problemen, onvoldoende capaciteit en veel storingen. De wissels bij het opstelterrein zijn verouderd en kwetsbaar. Ook de seinaansturing voor het in rijden van de Piet Heintunnel is verouderd waardoor storing en vertraging ontstaat. De tunnel werkt als een flessenhals in de dienstregeling en door de vertraging kan een tramfile ontstaan. Dat wordt minder wanneer vanaf deze zomer met dubbele tramstellen wordt gereden. Hierdoor kan de frequentie wat lager en ontstaan er minder snel problemen.

Om de structurele problemen met tram 26 op te lossen worden in het Paasweekend oude wissels vervangen en het huidige seinsysteem vervangen. De wissel bij de Bob Haarmslaan heeft de afgelopen jaren voor veel storingen gezorgd waardoor tram 26 niet kon rijden en bussen moesten worden ingezet. Een nieuw wisselbesturingssysteem dat aan de verkeerslichten is gekoppeld moet een oplossing bieden.

Om de trams gekoppeld te kunnen laten rijden wordt de IJtramopstelling bij de Bob Haarmslaan aangepast. Deze wordt twee keer zo lang zodat er een dubbel aantal trams kan worden geparkeerd. Na het Paasweekend wordt gedurende een aantal weken doorgewerkt om de werkzaamheden af te ronden. Vanaf 1 mei kunnen de trams, en dan met een dubbel aantal, weer gebruik maken van de stalling.