Home Overzicht Geen vuurwerkshows tijdens jaarwisseling

Geen vuurwerkshows tijdens jaarwisseling

0

Tijdens de jaarwisseling organiseert de gemeente geen vuurwerkshows in de stad, ook niet in Oost. Burgemeester Femke Halsema heeft alle vieringen, zowel de centrale als de lokale vieringen, afgelast. Zij heeft dit besloten wegens de oplopende coronacijfers en de maatregelen.

Zowel de centrale viering op het Museumplein (het nationale aftelmoment) als de vuurwerkshows in de stadsdelen zijn geannuleerd. Door de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames, en de extra maatregelen, zijn de vooruitzichten somber. Omdat het heel onzeker is hoe het verder zal gaan, en er al flinke investeringen moeten worden gedaan voor deze shows, is het niet verantwoord om door te gaan met de voorbereidingen.

De door de gemeente georganiseerde feesten en vuurwerkshows waren bedoeld als een alternatief voor het zelf afsteken van consumentenvuurwerk. Dat is vanaf dit jaar niet meer toegestaan in Amsterdam met uitzondering van categorie F1-vuurwerk. ‘We hopen dat dit de laatste jaarwisseling is waarbij we nog zoveel last hebben van het coronavirus’, aldus de burgemeester. ‘En dat we volgend jaar wel met vieringen op veel plekken in de stad de komst van een nieuw jaar kunnen inluiden.

Vorig jaar was Amsterdam ook al vuurwerkloos tijdens de jaarwisseling. Op verzoek van de zorg was besloten tot een algeheel vuurwerkverbod. Toen konden de ziekenhuizen er niet een grote groep vuurwerkgewonden erbij hebben. Door het verbod waren er aanzienlijk minder vuurwerkslachtoffers op de spoedeisende hulp. Het demissionaire kabinet overweegt een algemeen vuurwrekverbod.