Home Overzicht Geld beschikbaar voor nieuwe Jaap Edenbaan en hockeyvelden op IJburg

Geld beschikbaar voor nieuwe Jaap Edenbaan en hockeyvelden op IJburg

0

De gemeente heeft 38 miljoen euro beschikbaar voor het onderhoud van bestaande en het aanleggen van nieuwe sportaccommodaties. Dat betekent dat de weg open ligt voor een nieuw ijscomplex met twee ijshallen en een onoverdekte 400 meter baan op de plek van het huidige complex. Met is er nu geld beschikbaar voor de aanleg van twee 8 tegen 8 velden voor hockey en voetbal bij de start van de eerste fase van de uitbreiding van sportpark IJburg.

De Jaap Eden IJsbaan wordt een modern en duurzaam ijscomplex met twee ijshallen en een onoverdekte 400 meter baan op de plek van het huidige complex. De capaciteit van de huidige ijshal is niet voldoende om aan de vraag te kunnen voldoen. Om het structurele tekort aan ijs voor kunstschaatsers, shorttrackers en ijshockeyers op te lossen gaan de plannen uit van een verdubbeling van het ijsoppervlak voor halverenigingen.’

Uit onderzoek blijkt dat er twee overdekte ijsvloeren van 30 bij 60 meter nodig zijn om aan de ijsbehoefte van de halverenigingen te kunnen voldoen. Momenteel beschikt de Jaap Edenbaan over één ijshal van 60 bij 30 meter. Eind 2023 moeten dat er twee zijn. De ene hal krijgt voorzieningen voor publiek en de andere hal wordt ingericht om in te trainen. Ook de 400 meter buitenbaan wordt vernieuwd.

Over de definitieve invulling van sport op IJburg is er nog volop discussie. De gemeente heeft een sportnorm vastgesteld. Deze norm koppelt het aantal sportvelden aan het aantal woningen. Om deze sportnorm te halen op IJburg 1, zijn vier extra velden nodig. Het totaal komt daarmee op tien velden, vijf hockey- en vijf voetbalvelden. Deze vier extra velden zouden een plaats moeten krijgen in het sportpark in het Diemerpark.

Wethouder Kukenheim (sport): ‘Er wordt flink gebouwd en uitgebreid in de stad en daarbij wordt de sportnorm gehanteerd. Dat betekent dat er geen gebiedsontwikkeling is zonder dat sport daar integraal onderdeel van is. Met deze grote investering in bestaande en nieuwe voorzieningen dragen we bij aan het halen van de sportnorm.’