Als vanouds wordt in de mei-maand de bezetting en bevrijding van Nederland herdacht. Was het na de oorlog moeilijk om over de gruwelijke ervaringen te spreken, de laatste jaren is er meer belangstelling voor deze periode en ontstaat er meer openheid en publiciteit in de directe woonbuurten.

Zo organiseert het 4 mei-comite Oosterpark wandelingen door de buurt om de geschiedenis van de Joodse bewoners te gedenken. Raamposters verduidelijken wie daar 80 jaar geleden gewoond hebben en bruut weggevoerd zijn. De meesten vonden de dood in één van de vernietigingskampen. Een huiveringwekkende geschiedenis als je bedenkt er in de Oosterparkbuurt ruim 2800 Joodse mensen stelselmatig, huis na huis, zijn opgehaald om ‘afgevoerd’ te worden….

Via de poster-beschrijvingen krijg je ook een beeld mee hoe levendig en divers deze buurt geweest is. Veel bewoners hadden een eigen handel of handwerkersberoep; slagers, bakkers, kolenboer, visverkoper, kleermakers, zuur inmakers en diamantslijpers. Loop en luister mee…

Een kaart van de Oosterparkbuurt waarin aangegeven is waar Joodse mensen woonden. Via deze link kun je een selectie maken waar de bewoners heen gevoerd en vermoord zijn.

Op 5 mei organiseert het 4 mei comité in de Krugerkamer een vrijheidsontbijt waar de deelnemers met elkaar in gesprek gaan over de rol van herdenken.

Muziek Shade Ways | Blue dot sessions
Interviews en samenstelling en foto’s Leon Paquay
Met dank aan de deelnemers aan de wandeling en de postermakers.