Wil je op de hoogte blijven van wat er in Oost gebeurt, dan is dat geen probleem. Je leest veel over Amsterdam-Oost, er is ook veel te zien over Oost, maar er is sinds enige tijd ook veel te horen over wat de bewoners van Oost bezighoudt. Een groeiende groep vrijwilligers maakt met de regelmaat van de klok een nieuwe aflevering van de podcast Geluiden uit Oost. Daarmee kun je luisteren naar verhalen over mensen, hobby’s, activiteiten en andere interessante onderwerpen. Lucy Buddelmeijer en Leon Paquay zijn de initiatiefnemers en de stuwende krachten achter Geluiden uit Oost.
Luisteren naar podcasts heel populair is. Maar ook voor het maken van podcasts is er steeds meer belangstelling weet Leon: ‘Er zijn heel veel mensen mee bezig. Omroepen, media en bekende Nederlanders bieden podcasts aan, maar ook individuele makers zijn actief. Dat is een goede ontwikkeling, juist in deze moeilijke tijd. Je kunt er je creatieve talenten volop in kwijt.’ Leon is duidelijk over de talenten die je moet hebben om succesvol een podcast te kunnen maken. Daar organiseert Geluiden uit Oost een cursus voor.
Eind 2019 kwam Leon op het idee om een podcastgroep op te zetten. Samen met Lucy ging hij op zoek naar apparatuur die nodig is om een podcast te maken. Het principe is eenvoudig. Met behulp van de audiorecorder en de reportagemicrofoon maak je opnamen op plekken in Oost en dat verwerk je tot podcasts, audioverhalen. Het resultaat plaats je op het internet. Maar er komt toch nog wat meer bij kijken.
Met een cursus is het begonnen
‘We zijn begonnen met een groep die van ons een cursus kreeg’, vertelt Leon Paquay. ‘Vier ervan zijn gebleven en de kern was geboren. Je merkt dan dat audio-opnamen maken niet moeilijk hoeft te zijn, maar er zijn wel een aantal handige weetjes en zaken waar je op moet letten. Naast stemgebruik, redactie, opnametechniek besteden we in de cursus aandacht aan verhaalstructuur en audiomontage. In de cursus leer je over de valkuilen die je als podcaster moet vermijden. We werken graag met iedereen samen en iedereen met een goed idee is welkom.’ Leon geeft samen met Lucy de cursus en verzorgen de begeleiding van de podcasters.
Interessante onderwerpen
‘We richten ons met geluiden uit Oost op een breed publiek, van jong tot ouder’, vertelt Lucy. ‘We komen met podcasts over onderwerpen die mensen in Oost interessant vinden. Zo maakten we onder meer portretten van muzikanten, een verhaal over een kringloopwinkel, we waren op de Buurtcamping en kwamen met een verslag van 24H Oost. De focus ligt vooral op sociaal-culturele onderwerpen en thema’s als stedelijke vernieuwing, duurzaamheid en milieu komen zeker ook aan bod.’
De podcast-makers komen uit diverse wijken van Oost, zoals de Watergraafsmeer, IJburg, Architectenbuurt en de Funen. Zij gaan regelmatig de buurt in om opnames te maken. Om de vorderingen te beluisteren komen de makers van Geluiden uit Oost regelmatig. Zij geven elkaar dan tips en delen ervaringen en meningen. Leon: ‘Door corona zijn er op dit moment geen fysieke, maar wel online bijeenkomsten. We hopen dat dat snel verandert.’
Heb je interesse om zelf een podcast te maken, mail dan met [email protected]. Binnenkort start er weer een gratis podcastcursus. Het maximale aantal deelnemers is tien personen, dus wees er snel bij.
Geluiden uit Oost is te beluisteren op verschillende platforms
www.geluidenuitoost.nl | Apple Podcasts | Spotify | Ook op oost-online kun je luisteren naar geluidenuitoost