Home Nieuws Geluidmakende putdeksels komen terug op Kattenburg

Geluidmakende putdeksels komen terug op Kattenburg

0

Aan het eind van de zomer wordt het kunstwerk ‘Rumoer’ van kunstenaar Dirk van Lieshout teruggeplaatst op Kattenburg. Bij de herprofilering van het Kattenburgerplein is “Rumoer’ ontmanteld en tijdelijk opgeslagen. De geluidmakende putdeksels komen te liggen op een nieuwe plek in de Kattenburgerstraat ter hoogte van de bushalte.

Dirk van Lieshout deed intensief onderzoek naar de opstanden in Kattenburg. Het werk ‘Rumoer’ laat verschillende opstanden en rumoer horen die zich op de Oostelijke Eilanden hebben afgespeeld. Van Lieshout werkte samen met het Stadsarchief en vele Kattenburgers, met wie hij samen het kunstwerk maakte.

Welke opstanden en rumoeren hebben zich afgespeeld op Kattenburg? Als je straks op een putdeksel gaat staan, hoor je het geluid van een specifieke oproer: de huurstaking die zeventien jaar duurde of de historische opstand in 1787, waarin de Kattenburgers het aan de stok kregen met de patriotten. Er zijn radiofragmenten uit 1911, gesprekken met buurtbewoners en verhalen over oproerige buurtbewoners als Kees Hoekert en Robert Jasper Grootveld.