In Amsteldorp wordt gebouwd. Op 23 oktober is de eerste paal geslagen voor het nieuwe verzorgingstehuis De Open Hof in de Fizeaustraat. Aan het eind van dezelfde straat wordt gewerkt aan een clubhuis voor het speellandschap, dat in de plaats komt van de speeltuin. Alle bewoners merken dus wel iets van de bouwwerkzaamheden. Hoe staat het ervoor?
Ank Engel
Het is algemeen bekend dat Amsterdam is gebouwd op palen, maar er wordt niet meer geheid. Hoogwaardige prefab palen worden door een elektrisch hydraulisch aangedreven funderingsmachine de grond in gedrukt. In de machine zit een speciale drukunit die de funderingspaal vast pakt met klemmen en ongeveer twee meter de grond in drukt of dieper met behulp van een betonnen opzetstuk. Deze uit China afkomstige methode is trilling- en afval vrij en maakt niet veel lawaai.
Weinig overlast
De aanleunwoningen en wijkservicepunt het Hoekhuis grenzen aan de bouwplaats, maar door de nieuwe manier van heien, valt de overlast tot nu toe mee. Een bewoonster zegt: ‘Er was wel veel lawaai bij de afbraak, maar nu is het geen probleem.’ Lies Niezen, de coördinator van het Hoekhuis, kan dit bevestigen: ‘Soms moesten we een andere activiteitenplanning maken, maar we zijn er in geslaagd alle ballen in de lucht te houden, ook ’s avonds. Er waren wel nevengevolgen. Opeens was de omleiding van de waterleiding niet meer te vinden, maar ook dat is weer in orde. Blijven communiceren! Daar gaat het om.’
Circulair clubhuis
Op 9 oktober was er een tweede buurtbijeenkomst in Hotel V over de bouw op het terrein van de speeltuin. Nog dit jaar gaat de eerste schop in de grond, zodat het Speellandschap in juni 2025 klaar is. De bouw zal meer geld kosten dan gepland, maar dan komt er wel een inclusieve speelplaats, waar ook plaats is voor buurtbewoners met een beperking. Veel oude materialen zullen worden gebruikt, aldus Jeroen Bergsma van Superuse Studios, een architectenbureau dat zich ten doel stelt duurzame architectuur te maken met gerecyclede materialen. Het bouwen van een circulair clubhuis kan uiteraard pas plaatsvinden als er voldoende bruikbaar materiaal is. Er werd een afspraak gemaakt vijftig dagen de tijd te nemen om zoveel mogelijk materiaal te verzamelen.
Vijftig dagen later
Op 22 november werd in de speeltuin met erwtensoep, chocolademelk en glühwein de balans opgemaakt. Onder begeleiding van vrolijke muziek van de Accu Fanfare en een speciaal voor de speeltuin gecomponeerd lied. Daar werd duidelijk dat het ontwerp van Superuse beeldbepalend is en dat de werkwijze afhangt van de materialen die uiteindelijk zijn verzameld en geschikt bevonden en niet andersom.
‘We gaan een circulair clubhuis bouwen, samen met bewoners’, zegt Roel Simons, ‘We hebben nu al zicht op voldoende materialen dankzij tips van bewoners en dankzij gemeentelijke sloop- en renovatie projecten waar materialen beschikbaar komen. Bouwplaatsen zijn altijd leuke speelplekken, dus we willen ook tijdens de renovatie een programma aanbieden in deze bijzondere nieuwe speeltuin. Zo kunnen bewoners, volwassenen en kinderen, het veranderproces van dichtbij mee maken.’