Home Overzicht Gemeente geeft subsidie voor activiteiten rond herdenking Slavernijverleden

Gemeente geeft subsidie voor activiteiten rond herdenking Slavernijverleden

0
Foto Hans Heitgeert

Dat jaar besteedt de gemeente extra aandacht aan het slavernijverleden. Het is dan 150 jaar geleden dat de trans-Atlantische slavernij werkelijk was afgelopen. Iedere Amsterdammer kan bij de gemeente subsidie aanvragen om een activiteit te organiseren, over de slavernij en/of de doorwerking in het hier-en-nu.

Officieel werd in 1863 de slavernij in alle trans-Atlantische koloniale gebieden afgeschaft. 160 jaar geleden dus. Op de Caribische eilanden werd die afschaffing ook meteen werkelijkheid. Maar in Suriname werden tot slaaf gemaakten gedwongen om nog tien jaar door te werken. De slavernij in Suriname eindigde pas 150 jaar geleden, in 1873 dus.

Iedere Amsterdammer kan bij de gemeente subsidie aanvragen om een activiteit te organiseren. Denk aan een tentoonstelling, een debatavond, een kinderactiviteit, een podcast of iets anders. De activiteit moet gaan over het slavernijverleden en of de doorwerking daarvan in het heden. Immers, in de tijd van de slavernij werden in Europa bewust ideeën verspreid over een vermeende rangorde tussen ‘rassen’, waarbij zwarte mensen onderaan stonden. Daarmee werden kolonialisme en slavernij gerechtvaardigd. Die ideeën verdwenen niet zomaar toen de slavernij werd afgeschaft. Zwarte mensen hebben nog altijd last van achterstelling en discriminatie.

De gemeente wil graag dat je vooral onderbelichte perspectieven laat zien. Met je activiteit draag je bij aan meer kennis en bewustzijn, en versterk je begrip en verbinding tussen Amsterdammers. De activiteit kan gaan over de trans-Atlantische slavernij, maar het mag ook gaan over de slavernij in Azië.

Alle informatie en voorwaarden vind je op www.amsterdam.nl/slavernijverleden. Hier kun je ook je aanvraag doen. Vragen? Mail die naar [email protected].