Home Magazine 1018 Gemeente wil niet aan blikvanger

Gemeente wil niet aan blikvanger

0

Edelachtbare mevrouw Halsema, Zou u zo goed willen zijn deze vondst waar dan ook te promoten? Wij als bewoners lijden onder ‘afvalbakkenterreur’. Een briefje met deze strekking schreef buurtbewoner Guus Bal onlangs aan de Amsterdamse burgemeester.

Redactie 1018 | Foto Björn Martens

Hij doelde op de statiegeldbak die kunstenaars Pablo Cantatore en Antonius Janssen in oktober in de Hoftuin achter het museum H’Art hebben neergezet. Lege blikjes kunnen door een opening aan de bovenkant in de bak worden gegooid en er door statiegeldjagers via een lade aan de onderkant weer uit worden gehaald. Door overal zulke bakken te plaatsen, zou de gemeente een einde kunnen maken aan het treurigstemmende aanzicht van opengescheurde vuilniszakken, hoopt Bal.

Het moet de gemeente nagegeven worden dat hij snel antwoord kreeg, maar veel schoot hij daar niet mee op. Kort samengevat luidde de reactie dat het inzamelen van blikjes een taak is van de producenten ervan. Wel overweegt de gemeente aan blikjesjagers sleutels van de vuilnisbakken te geven om de overlast van geplunderde vuilniszakken te verminderen. Voorwaarde is wel dat zij de bakken netjes achterlaten.