Home Overzicht Gemeente wil zaterdagmarkt van IJburg kleiner en korter

Gemeente wil zaterdagmarkt van IJburg kleiner en korter

1

Steeds is het weer ‘reuring’ op IJburg. Drie jaar na dato blijkt dat de gemeente de vergunning voor de zaterdagmarkt op IJburg niet volgens de juiste procedure heeft afgegeven. De nieuwe voorwaarden worden nu opeens drastisch aangepast. Dat betekent dat de markt bijna 40 procent kleiner moet worden en eerder de kramen moet inpakken. Bewoners zijn het daar niet mee eens en startten een petitie.

Begin 2017 verhuisde de Reuring-markt van de haven van IJburg naar het Joris Ivensplein achter winkelcentrum IJburg. Deze markt is een particulier initiatief van Antoinette Poortvliet. Een tijdelijke weekmarkt op het Joris Ivensplein, die op verzoek van bewoners in september 2012 startte, moest een jaar later alweer stoppen. Dat was een gevolg van een rechterlijke uitspraak. De kooplui waren verontwaardigd en de winkeliers die de markt niet zagen zitten, waren tevreden.

Na gesprekken vonden de twintig ondernemers in het winkelcentrum, de marktkooplui en de organisator van de Reuring markt elkaar. Zij waren het eens dat het winkelcentrum én de markt elkaar versterken door buren van elkaar te worden. En ook de bewoners van IJburg waren enthousiast.

De gemeente vindt nu dat de markt bijna 40 procent kleiner moet worden en vroeger moet stoppen. Volgens initiatiefnemer van de petitie Brechtje Reinders komt het voortbestaan van de markt van IJburg nu in gevaar. Een kleinere markt is minder aantrekkelijk voor zowel de bezoekers als de kooplieden en de inkomsten zullen de kosten niet meer dekken. Bovendien is er dan geen ruimte meer voor leuke nieuwe kraampjes.

In de petitie wordt de gemeente verzocht om de plannen te herzien. De ondertekenaars willen dat de markt in de huidige uitvoering blijft  en zelfs wat moet kunnen groeien. In zo’n grote stadswijk als IJburg hoort een mooie kwaliteitsmarkt, vinden zij.

Petitie

 

1 REACTIE

 1. Een kort toelichting vanuit gemeente Amsterdam.

  Stadsdeel Oost is nauw betrokken bij de economie op IJburg, inclusief de markt Reuring en het winkelcentrum IJburg. Een goede samenwerking kan beide versterken!
  Momenteel zijn er geen duidelijke regels rond de markt wat betreft omvang, openingstijden etc. . Dat is niet goed werkbaar. Het is in belang van alle partijen dat hier duidelijkheid over komt.
  Daarom is stadsdeel, samen met onder meer het stedelijk marktbureau en een onderzoeksbureau, in gesprek met de markt en de winkeliers, waarbij we zoeken naar betere samenwerking. Er is nog geen besluit genomen over de regels.

  Het hele proces wordt uitgelegd in een memo aan de stadsdeelcommissie, zie website van stadsdeelcommissie:
  https://oost.notubiz.nl/modules/1/Ter%20kennisname%20stukken/577302.

  Daar is ook recente rapportage over het gebruik van de markt te vinden.

  Er is nog wat meer tijd nodig om de reacties van iedereen te verzamelen. Voor de zomer komt er een besluit over de tijdelijke situatie. Later volgt dan nog een instellingsbesluit over de markt voor de komende jaren.

  vriendelijke groet
  Arjan Spit
  Gebiedsmanager IJburg-Zeeburgereiland