Home Overzicht Gemeente ziet boodschappen voor uitkeringsgerechtigden niet als fraude

Gemeente ziet boodschappen voor uitkeringsgerechtigden niet als fraude

0

Uitkeringsgerechtigden in Oost en de rest van de stad zullen niet per definitie als fraudeur worden bestempeld. Ze krijgen eerder een waarschuwing dan straf. In Oost zijn veel bewoners afhankelijk van een uitkering.

In Het Parool van donderdag reageerde wethouder Rutger Groot Wassink (Groen Links) van Sociale Zaken namens het college van B en W op het besluit van de gemeente Wijdemeren om ruim 7.000 euro van een vrouw terug te vorderen. Zij kreeg boodschappen van haar moeder. Hierover ontstond ook in Oost onrust.

Een bijstandsgerechtigde in Amsterdam mag jaarlijks voor 1.200 euro aan giften en boodschappen ontvangen. Groot Wassink verklaart in Het Parool dat de wet hiermee wordt opgerekt. Een bijstandsuitkering voor een gezin is 1.500 euro. Een alleenstaande ontvangt 1.075 euro. Beide bedragen zijn netto en inclusief vakantiegeld. Volgens het Nibud zijn deze uitkeringen ook met de bestaande regelingen te laag voor het levensonderhoud. De gemeente wil daarom soepel omgaan met giften en boodschappen en beoordeelt die niet op voorhand als fraude.

Als het al zover zou komen, zou de vrouw uit Wijdemeren in Amsterdam 3.000 euro moeten terugbetalen. Waarschijnlijker is dat het bij een waarschuwing zou blijven.

De strenge landelijke regels zijn het gevolg van de participatiewet, die het recht op bijstand en de sollicitatieplicht bepalen. Deze wet houdt er geen rekening mee dat veel fraude onbedoeld of per ongeluk is. Een Haarlemmer moest 350 euro terugbetalen die hij had geleend van een vriend om een deurwaarder te betalen. Dit werd gezien als extra inkomsten. De gemeente Rotterdam vorderde geld terug van een man die boodschappen deed voor zijn invalide vriendin en de kosten daarvan kreeg teruggestort. De stad verloor deze zaak.

Gemeentes hebben enige ruimte de regels soepeler toe te passen, zoals in Oost en de rest van de stad gebeurt. Momenteel kunnen bijstandsgerechtigden in Amsterdam – als experiment – maximaal 200 euro bijverdienen op hun uitkering. Het experiment is bedoeld als stimulans om te gaan werken. Door de coronacrisis is het aantal uitkeringsgerechtigden van 38.500 gestegen naar 40.600. Een van de gevolgen in Oost is dat er meer voedselbanken zijn geopend.