Home Duurzaam ‘Tegels je tuin uit ‘ zorgt voor halve hectare extra groen

‘Tegels je tuin uit ‘ zorgt voor halve hectare extra groen

0

‘Haal de tegels uit je tuin en plaats er groen voor terug’. Dat was de oproep voor mensen in Oost om hun tuin te vergroenen. Zette je op zondag 30 augustus tegels op de hoek van de straat dan haalde de gemeente ze op. In de hele stad was de opbrengst 33.932 tegels. Daarmee is er ongeveer een halve hectare groen bijgekomen in de Amsterdamse tuinen. De actie wordt dit jaar herhaald.

Meer groen helpt om de stad beter te beschermen tegen extreem weer, zoals hoosbuien, droogte en hitte. Wethouder Laurens Ivens: ‘Iedereen wil een groenere stad, daarom vergroenen we de openbare ruimte, planten we extra bomen en komen er nieuwe parken bij. Maar omdat een groot deel van de stad in particuliere handen is, willen we ook bewoners en ondernemers betrekken om Amsterdam te vergroenen. Met de tegelservice helpen we Amsterdammers met een tuin om ook een steentje bij te dragen.’

Grote steden zijn kwetsbaar voor extreme hitte, droogte en regenval. Het kan bij warm weer in de stad wel zeven graden warmer zijn dan daarbuiten, onder andere omdat steen hitte vasthoudt. Ook kan regenwater in bebouwd gebied minder goed in de grond wegzakken. Daarom zorgt de gemeente ervoor dat water opgevangen kan worden op daken, onder wegen, bermen, en tramrails, en worden er verschillende projecten uitgevoerd om de stad beter te beschermen tegen extreem weer. Ook is er samenwerking met kennisinstellingen, bedrijven en bewoners om er voor te zorgen dat particuliere grond en gebouwen worden aangepast aan de veranderende weersomstandigheden.