Home Oostelijk Havengebied Generaties ontmoeten elkaar met de vraag ‘Hoe kan ik een goede voorouder...

Generaties ontmoeten elkaar met de vraag ‘Hoe kan ik een goede voorouder zijn’

0

Hoe om te gaan met de invloed van ons verleden. En hoe we goede voorouders kunnen zijn. Op 24 mei is er, in het verlengde van de tentoonstelling Kijk niet weg in museum Perron Oost een avond in De Eester rondom het thema ‘Hoe kan ik een goede voorouder zijn’. Het is een avond waar verschillende generaties elkaar ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan.

Voor de tentoonstelling Kijk niet weg bij Museum Perron Oost dook ontwerper Stella Toonen in de wereld van Edwin, gewapend met de zachte kracht van textiel. Edwin groeide op na de Tweede Wereldoorlog bij ouders die allebei zwaar getekend waren door de oorlogsjaren. Op den duur werd zijn slaapkamer een toevluchtsoord: hier ontvouwde zich de weerbare kracht van zijn fantasie, tegen de gebroken wereld om zich heen.

In het verlengde van de tentoonstelling Kijk niet weg is er in De Eester een avond rondom het thema ‘Hoe kan ik een goede voorouder zijn’, gerelateerd aan intergenerationele (oorlogs)trauma’s. Door de gesprekken met Edwin werd Stella Toonen geconfronteerd met vragen over trauma’s die mensen met zich meedragen en doorgeven. Dit is de aanleiding voor Stella en Hanne Küpers om in te zoomen op de voorbije en de toekomstige generaties. Wat kunnen we van een persoonlijk verhaal, als dat van Edwin, leren? En hoe kan er preventief gehandeld worden voor volgende generaties? Drie gastsprekers zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de discussie.

Joenoes Polnaija is gastspreker op de avond. Zij speelde samen met Daan Citters in speelfilm De Oost (2020) over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Op de set werden ze vrienden, hoorden van elkaars opa’s, en herkenden in elkaar het intergenerationeel trauma waar ze allebei nog steeds mee worstelen. In de documentaire ‘Kleinkinderen van de Oost’ reizen ze hun opa’s achterna: een emotionele en confronterende reis, waarin vriendschap en vertrouwen centraal staan.

Simone Vuurpijl startte in 2022 een persoonlijk onderzoek naar haar wortels in voormalig Nederlands-Indië. Dit resulteerde in de podcast ‘Doorbreek en Spreek’ binnen de podcast serie ‘De Eeuw van mijn Voorouders’ van het Nationaal Theater. In deze podcast neemt Simone je mee in haar zoektocht naar wat dekolonisatie voor haar betekent en hoe dit zich verhoudt tot het verleden, heden en de toekomst.

Sarah Oey is de Nederlandse jongerenvertegenwoordiger voor Duurzame Ontwikkeling bij de Verenigde Naties. Als jongerenvertegenwoordiger zet Sarah zich in voor het maken van duurzaam internationaal beleid, o.a. door de ontwikkeling van een ‘generatietoets’ waarbij huidige en toekomstige generaties mee worden gewogen in het maken en uitvoeren van beleid.

Bijeenkomst Generaties Vooruit op woensdag 24 mei om 20.00 uur in de Eester, C. Van Eesterenlaan 266.