Home Overzicht Geen onderdoorgang bij A10 onder sporen naar Science Park

Geen onderdoorgang bij A10 onder sporen naar Science Park

0

De plannen zijn er al lang, maar vanwege de kosten is de aanleg van een onderdoorgang bij de A10 onder de sporen naar het Science Park steeds uitgesteld. Die kosten worden ieder jaar hoger. Nu zijn ze zo hoog dat de bouw van de tunnel niet doorgaat. De gemeente legt de prioriteit elders. De bewoners van de Watergraafsmeer zijn er niet blij mee.

In 2020 gloorde er licht aan het eind van de tunnel. B en W stelde de gemeenteraad voor om een krediet van € 1,9 miljoen beschikbaar te stellen voor de voorbereidende werkzaamheden van de onderdoorgang. Nader onderzoek zou moeten uitwijzen dat de nieuwe verkeerssituatie niet extra verkeer zou aantrekken. Eind 2022 zou de gemeente een besluit nemen over de definitieve uitvoering van dit project een besluit.

Afslag bij A10:
naar links naar Middenweg, naar rechts naar niets

In het Parool lezen we nu dat afgelopen week bleek dat de informatiepagina van de gemeente over het project ineens was verdwenen. Volgens een woordvoerder van de gemeente is begin dit jaar het onderzoek naar deze aanpassing van het wegennet afgerond. Hij zegt dat de kosten voor de onderdoorgang en de andere wijzigingen opnieuw zijn geraamd. Het blijkt dat de kosten fors hoger zijn dan in 2020 kon worden voorzien.’ Communicatie daarover naar de bewoners door de gemeente is er niet geweest.

Bewoners ervaren het iedere dag. Op de Middenweg stroomt het autoverkeer slecht door. Dagelijks staan er lange files. Met de aanpassing zou de doorstroming verbeteren. Ook op de route via de spooronderdoorgang bij de Archimedesweg en Molukkenstraat zou de verkeersdruk dalen. De Carolina MacGillavrylaan is met een busbaan al ingericht om bestemmingsverkeer van en naar het Science Park op te vangen.

Bij de inrichting van het Science Park en de aanleg van de Ring A10 is al rekening gehouden met de nieuwe tunnel onder het spoor. De afslag S113 is er al, inclusief verkeerslichten, bewegwijzeringsborden en geluidsschermen. Die leidt nu linksaf naar de Middenweg, maar rechtsaf tot niets. Het Science Park is nu te bereiken via de Middenweg en Kruislaan. Als er tunnel zou zijn rijdt het autoverkeer via het Voorlandpad naar het Science Park en verder naar de Indische Buurt. De huidige spoortunnel op de Kruislaan wordt dan afgesloten voor autoverkeer, uitgezonderd het openbaar vervoer.